gebruik duurzame energie neemt toe in raalte

Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Raalter college van B&W.

Volgens de gegevens van ‘Energie in beeld’ is in de particuliere sector het aantal aansluitingen met zonne-opwek fors toegenomen naar 1700 aansluitingen, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Opmerkelijk is ook de toename van duurzame energieproductie in het bedrijfsleven. Onder andere door het plaatsen van zonnepanelen in de agrarische sector, is de zakelijk opgewekte stroom gestegen van 1.269.103 kWh in 2014 naar 5.233.588 kWh in 2015.

Wethouder Frank Niens: “De afgelopen jaren hebben we een impuls gegeven aan deze ontwikkelingen. Langzamerhand pakken samenleving en bedrijfsleven dit over waarbij we als gemeente alleen nog faciliterend optreden. Daar zijn we heel blij mee.”

Bewustwording
Voor een duurzaam Raalte in 2050 is veel gedaan aan bewustwording en informatievoorziening. Het energieloket is nog steeds toegankelijk voor alle inwoners van Raalte. Hier kunnen zij informatie vinden over energiebesparende maatregelen premies en leningen. Het energieloket zal de komende tijd een bredere basis krijgen in samenleving en bedrijfsleven van Raalte, die gezamenlijk het loket gaan vormen.

Het programma ‘Mooi Schoon’ leidt binnen de gemeente tot allerlei activiteiten om zwerfafval te verminderen. Daarnaast is de gemeente het project ‘Blije Billen’ gestart om ouders van jonge kinderen bewust te maken van de mogelijkheid van gebruik van moderne wasbare luiers. Dit scheelt veel afval.

Het kennisplatform Raalte/Salland Duurzaam, waarin personen, organisaties, stichtingen en bedrijven vertegenwoordigd zijn, functioneert als kennisdeling- en verbindingsplatform in het kader van duurzaamheid. Zij komen enkele keren per jaar bij elkaar om initiatieven te bespreken en af te stemmen en te komen tot concrete samenwerkingsacties. En ook wij dragen met het speciale katern ‘Duurzaam in Salland’ bij aan de informatievoorziening.

Gemeente
De gemeente werkt zelf ook aan de duurzaamheid van haar eigen vastgoed en omgeving. Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd op het gemeentehuis en het HOFtheater en er wordt gewerkt aan duurzaam verlichten. Dit geldt voor alle openbare verlichting.

Daarnaast draait de gemeente volop mee in Salland Deal, waarbij vooral gestreefd wordt naar het behalen van een driedubbele plus:  een vitale landbouwstructuur, een natuurrijk cultuurlandschap en een gezond watersysteem vanuit het programma de Kracht van Salland waarin duurzaamheid een rode draad is.

De tussenrapportage is overigens te downloaden via staging2.raalte.nl/duurzaam2050

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.