evolution of farming in oogstcorso

Raaltenaren Ronald Jonkman (ontwerper) en Christian Heethaar (architect) zijn in dezelfde loods druk bezig met een groot rijdend kunstwerk dat straks tijdens hetzelfde oogstcorso veel opzien zal baren. In dat kunstwerk, gebouwd rondom een landbouwtractor, zal de geschiedenis van het bewerken van het land worden uitgebeeld; van de vroegere paarden via de huidige tractor tot de robotwerktuigen die zelfstandig het werk op het land zullen gaan doen.

Tijdens het traditionele oogstcorso lag altijd de nadruk op oogstproducten, maar de beide Raaltenaren willen dat graag veranderen met Nieuwe Oogst. “Dit wordt voor Stöppelhaene echt nieuw. Het past goed in de verbreding die Stoppelhaene wil, met nieuwe elementen ook een jonger publiek te trekken. De kijkers willen we de ontwikkeling van de landbouw meegeven. De beweging van het paard is geïnspireerd op de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen en zijn grote, vaak door de wind voortbewogen creaties. In Raalte wordt de tractor de krachtbron”, zo licht Christian een tikje van de sluier op. “En het wordt spectaculair want we gaan alle zintuigen van de bezoekers prikkelen; ogen, oren en neus. Met beweging, geluid, rook, geluid, noem maar op”, zo vult Ronald aan.

Tractor
De twee zijn nu op zoek naar mensen, jong of oud, met twee rechterhanden en verstand van metaal en techniek. En bijvoorbeeld kunnen lassen. En er wordt met spoed gezocht naar een speciale tractor met de voorwielen onder de motorkap en er niet naast. “Want vanuit die motorkap willen we de bewegende paarden laten komen. Bij normale voorwielen aan de linker- en rechterzijde is dat heel moeilijk. Achter die tractor komt een wagen die in het teken van de robotica komt te staan. Iedereen die nog oude beeldschermen, toetsenborden, printplaten en recorders heeft, mag die in mijn atelierwinkel aan de Waag 10 inleveren, die gaan we er allemaal in verwerken. We zijn van woensdag tot en met zaterdag van 11 tot 4 open,” zo zegt Ronald. Hij groeide op bij Pedro Pico Pop, maar kent het festivalwereldje inmiddels beroepsmatig. “Dit wordt voor het oogstcorso in Raalte nieuw, maar bijvoorbeeld voor de Parade of Oerol niet. Het kan bijvoorbeeld ook de traditionele wagenbouwers in Raalte, waarvan het aantal afneemt, nieuwe ideeën geven.”

Fashion
De twee hopen dat vooral jongeren zich hiervoor zullen aanmelden, jongens en meisjes. “Die meisjes zie je vooral al bij de ontwerpen van de Cibap-studenten, terwijl zich waarschijnlijk bij ons meer mannen gaan aanmelden”, zo verwacht Christian. Iedereen die het leuk en interessant vindt om aan het uitdagende kunstobject ‘Evolution of Farming’ te bouwen, mee wil ontwerpen bij de modieuze ‘Stöppelhaene Secret Fashion Show’ (Maaike Heethaar coördineert dit onderdeel) of voor de eerste keer een echte corsowagen wil bouwen (met maximale ondersteuning van Stoppelhaene, zoals een bouwlocatie, materiaal, tips en adviezen) kan mailen naar nieuweoogst@stoppelhaene.nl. Meer informatie op staging2.stoppelhaene.nl/nieuweoogst.

Gezocht: verhalen over Stöppelhaene
Stöppelhaene beleeft eind augustus haar 65-ste editie. Dat is voor het oudste en grootste oogstfeest van Nederland een bijzondere mijlpaal. Tijdens de komende Stöppelhaene zal een bijzonder jubileumboek verschijnen met de naam ‘Wie könt oons niet wat betters weensen’, een toepasselijke regel uit het enige echte Stöppelhaenelied.

Het boek wordt uitgegeven door de uitgever van het Weekblad voor Salland Centraal en samengesteld door Lauk Bouhuijzen. Het zal tijdens het komende Oogstfeest gepresenteerd worden en staat vol met verhalen, interviews, foto’s en krantenknipsels over de lange geschiedenis van het feest. Een hoofdstuk zal gewijd worden aan persoonlijke herinneringen van (oud-)Sallanders, jong of oud maakt niet uit. De leukste, grappigste, meest ontroerende, romantische of bijzondere herinneringen aan de afgelopen 66 jaar (in 2001 werd door de MKZ-epidemie een jaar overgeslagen) kunnen opgestuurd worden. De maximale lengte is tweehonderd woorden. De beste herinneringen worden in het boek afgedrukt. Er zal onder de inzenders een boek verloot worden. Inzenden kan tot 25 juni en het e-mailadres is Laukbouhuijzen@hotmail.com.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.