enorm veel belangstelling voor glasvezel buitengebied

Investeringsmaatschappij Cif Cogas legt het glas aan als vijftig procent van de mensen in het buitengebied meedoet. Salland is daarvoor in tweeën gedeeld. Deze weken moeten de bewoners van Noord Salland ja of nee zeggen, bij ‘ja’ hebben in oktober de eerste mensen al snel internet.

Na de zomer is het zuiden van Salland aan de beurt. Mensen weten zelf wel waar ze bij horen, dat is een kwestie van de brievenbus in de gaten houden, maar hier kun je er ook meer over vinden.

Gisteravond was de laatste avond in de reeks van vijf. En dat was meteen ook de lastigste avond. Vier procent van de aansluitingen moet namelijk extra bijbetalen. En dat gaat om forse bedragen. Het verdienmodel is georganiseerd rondom een vijfjarig contract van een tientje per maand per aansluiting, er vanuitgaand dat vijftig procent meedoet. Alles doorberekenend kan glasvezel aangelegd worden bij alle percelen die 135 meter of minder van de weg afwonen. Wie gisteren in café De Veldhoek in Heino voor informatie kwam, woont verder weg en betaalt 12 euro per meter extra boven die 135 meter. Als je dus 350 meter van de weg woont, loopt dat aardig in de papieren.

Op de vraag wie van de aanwezigen desondanks al zeker wist dat ie zich liet aansluiten, ging er slechts een hand omhoog.

Vragen
De zaal wilde nog wel weten waarom dat vastrecht op een tientje gesteld is en niet op bijvoorbeeld 15 euro. En waarom er destijds bij riolering niet voor een extra buis is gezorgd waar nu dat glasdraadje door kan. En waarom de politiek niet een duit in het zakje doet.

Antwoorden
De antwoorden waren simpel en werden gelaten aangehoord. Dat tientje is een marktcomform idee. Als het duurder zou zijn, zo leek het de investeerder, dan zou van die andere 96 procent wel eens minder dan vijftig procent mee kunnen doen en dan heb je helemaal niks.

Dat er destijds bij de riolering geen extra buis is aangelegd is meer een gegeven, een koe in de kont kijken, zeg maar. Maar vermoedelijk wordt er ook niet vooruitgekeken. Raalte en Olst-Wijhe geven nergens aan dat ze van de gelegenheid gebruik zullen maken om bij het graven naar al die percelen dit keer wél meteen ook andere buizen bij in de grond te leggen voor ‘je weet maar nooit’.

Andere duiten kan de politiek sowieso niet in het zakje doen. CIF Cogas is een particuliere partij met winstoogmerk. De overheid mag dan zo’n project niet subsidiëren. Wat wel mag is het Cogas makkelijk maken met wet- en regelgeving. Wethouder Anton Bos van de gemeente Olst-Wijhe (foto): “Daarom is bijvoorbeeld toegestaan de kabel niet dieper dan veertig centimeter te hoeven leggen.”

Zelf graven
CIF Cogas gaf gisteren nog wel de tip dat zelfredzaamheid mogelijkheden biedt. “Je mag niet graven langs de openbare weg, maar als de kabel over privé-terrein moet en er ligt toevallig al een mooi mantelbuisje, dan gaan we daar ons glas natuurlijk doorblazen,” aldus een woordvoerder, “ook als dat mantelbuisje er nu nog niet ligt maar straks wel. En als je een trekker tot je beschikking hebt, is de kans wel groot dat je zo’n buisje er zelf goedkoper in kunt krijgen dan wanneer wij dat voor je doen!”

Komende zaterdag is er van 10 tot 15 uur in het Hoftheater een grote intekenavond voor glasvezel voor Salland Noord.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.