de wijhese rackets bestaat 50 jaar

Een alternatief voor wandelen
In begin van de jaren 60 bestond er bij een aantal personeelsleden van Meester behoefte aan een andere sport dan wandelen. Bij Meester in de kantine werden toen de eerste partijen badminton gespeeld. De initiatiefnemers waren toen; dhr. Chang, Ans Grotenhuis, Iet Hemeltjen, Willie Liefers, Dave Dikman en Jan van de Worp. Echter na een jaar en enkele uitwisselingen in de regio werd de belangstelling minder en werd door Meester de huur van de kantine opgezegd.

Toch waren er enkele leden die het hier niet bij lieten zitten en werd er met de gemeente onderhandeld om de gymzaal aan het Havenpad te kunnen huren. Deze zaal kon alleen gehuurd worden wanneer er een “echte” vereniging was. Statuten werden gemaakt en op 20 november 1966 volgde de gang naar de notaris en de Kamer van Koophandel en werd de vereniging ingeschreven onder de naam “BC WIJHE”. Leden van het eerste uur waren: Iet Hemeltjen, Ineke Hemeltjen (later van Aperlo), Jan van de Worp, Ans Grotenhuis, Henk Barneveld, Dave Dikmans, Willie Liefers, Martin Goossen en Heimen van Aperlo. Martin Goosen en Heimen van Aperlo zijn tot op de dan van vandaag nog steeds lid, al bewegen ze zich momenteel meer buiten het badmintonveld.

De Wijhese Rackets als tweede leven
Het zaaltje aan het Havenpad kon gehuurd worden voor 1,- gulden per uur. Maar voor dit bedrag moest men wel voor lief nemen dat men bij het hoog serveren tussen de ringen door moest serveren. Voor het echte spel dus een totaal ongeschikt zaaltje. Het was vooral een gezellige vereniging en het leden aantal wisselde per seizoen behoorlijk. Op een bepaald moment waren er nog zes leden over en de opheffingsvergadering was een feit. Op deze zelfde avond na de koffie en enkele drankjes werd besloten de badminton bij vrienden en kennissen te gaan promoten, niks opheffen dus. Ook werd er een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam, en zo werd de nieuwe naam “De Wijhese Rackets”.

In de begin jaren waren de regels voor de kleding etiketten behoorlijk streng, er mocht alleen in het wit gespeeld worden. In 1975 werd er noodgedwongen de stap gemaakt naar een nieuwe sporthal en nieuwe huurprijzen. Er waren nu veel meer banen ter beschikking maar dat betekende ook dat er meer leden bij moesten komen om de hoge huurprijs te kunnen betalen.

50 jaar later…
Gezien de historie van de vereniging is er door de jaren heen niet veel veranderd, de leden aantallen fluctueren nog steeds en inmiddels spelen wij opnieuw in een nieuwe zaal. Gezellig is het nog steeds en is er vaak een derde helft op de woensdagavond,  achter een drankje in de kantine van het Spoc.

Het 50-jarig jubileum vieren wij op zaterdag 25 juni in het Spoc. Deze speciale middag zal er gegeten en gedronken worden op dit jubileum. Daarnaast gaan wij de oprichters en kort de huidige leden bedanken voor hun jarenlange steun en inzet.

Door de jaren heen heeft het leden aantal regelmatig zo rond de 40 leden gelegen. De laatste jaren is het aantal leden terug gelopen naar iets meer dan 25. Nog steeds wordt er iedere woensdagavond gespeeld in het Spoc en heeft de vereniging een niet onverdienstelijk competitieteam.

Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit stukje denken ik wil eens gaan kijken bij de badminton en kijken of deze explosieve sport iets voor mij is, prima! Je bent van harte welkom op onze speelavond (elke woensdag, uitgezonderd schoolvakanties), natuurlijk kun je ook een belletje doen naar een van de bestuursleden.

Dit stukje is mede tot stand gekomen door inbreng van Heimen van Aperlo, waarvoor dank!

H. Stroomberg
Penningmeester/ledenadministratie

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.