de gouverneur viert vijftig jaar kroeg aan munstersestraat

“Kijk, dit schilderij heeft iemand eens aan mij gegeven”, begint Henry, sinds kort de oudste kastelein van Raalte, zijn verhaal. Hij pakt een stoel en haalt een schilderij, vlak naast de ingang, van de wand. ‘Munsterse Posthuis anno 1920’ staat er onderaan het schilderij. “Toen stond hier, op de plek waar nu De Gouverneur staat, dus al een kroeg.”

Die kroeg was van de familie Buijs. “Echte Raaltenaren”, benadrukt Henry. “Jarenlang hebben zij de kroeg gerund. Ook al voor 8 juni 1966 dus. Maar wat blijkt, de kroeg is in de jaren zestig iets verplaatst. Waarom? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet, is dat op 8 juni 1966 de eerste steen is gelegd. Dat aandenken zit nog altijd in de muur. En dus staat de kroeg deze week vijftig jaar op exact deze plek.”

Café Nols
Henry denkt hardop na over de geschiedenis van de kroeg. “De familie Buijs heeft het pand halverwege de jaren tachtig verhuurd aan ‘Nols’. Maar dat was zijn bijnaam hoor. Zijn echte naam is Arnold Heetkamp. Toen veranderde ook de naam van Munsterse Posthuis naar Café Nols.”

Tot eind jaren negentig runde ‘Nols’ de kroeg. “Toen is het pand verkocht aan Korbeld en waren Wibo en Inge Jonkman een paar jaar uitbater. Sindsdien heet het De Gouverneur.” Dat deden zij een paar jaar, totdat de familie Zwakenberg het pand ging huren. “Remco Duffour werd in eerste instantie bedrijfsleider. Ik ben dat in 2003 of 2004 van hem overgenomen en doe het nog altijd met veel plezier.”

In de loop der jaren is er wel het nodige veranderd. “Niet zozeer in en aan het pand, maar vooral qua functie van het café in de samenleving. “Vroeger was het nog een echte bruine kroeg. Nu ook nog wel een beetje qua uitstraling, maar vroeger werd er gerookt, ’s avonds werd er een kaartje gelegd en op zondag kwam iedereen, mannen en vrouwen, rechtstreeks vanaf de kerk naar de kroeg. Het café had toen nog een hele andere functie. Dat is nu niet meer.”

Zaaltje te huur
Ook De Gouverneur is met de tijd meegegaan. “Ergens tussen 2006 en 2008 werd het zaaltje achter de kroeg verbouwd tot bar/disco. Vroeger stonden daar gewone tafels en stoelen. Wij hebben er toen een soort disco van gemaakt. Doordeweeks werden er feestjes gehouden en in het weekend was er een disco. Maar sinds kort kun je het zaaltje ook weer huren voor je eigen feesten en partijen. Dat kan elke dag in de week, dus ook in het weekend. En dan niet tot een bepaalde tijd, maar gewoon de hele avond. Dan zit alles er op en er aan. Er staat iemand achter de bar en de disco-installatie is er ook. Dus je hoeft geen dj in te huren.”

Bovendien profileert De Gouverneur zich als sportcafé. “Na sportwedstrijden komen hier veel teams nog even een drankje doen. Er is ook altijd sport op televisie. Voetbal, maar ook darten en sinds kort Formule 1. En bierliefhebbers kunnen hier ook goed terecht. Ik heb vijftig verschillende soorten bier en dat wisselt ook altijd. Wij zijn de enige in Raalte die zoveel verschillende soorten speciaalbieren hebben.”

Vijftig jaar café gevierd
Wie jarig is, trakteert. En dus viert De Gouverneur de komende periode dat het café vijftig jaar op deze plek staat. “Ik ga nog niet zeggen wat we allemaal gaan doen, maar kan wel verklappen dat er voor iedereen wat tussen zit. Zo is er onder andere een voetbaltoernooi op een opblaaskussen op 10 juli, met daarna een barbecue. Wat er verder allemaal te doen is en meer informatie over het voetbaltoernooi en de barbecue, vind je op onze Facebookpagina. Dus like ons op Facebook om te zien wat voor speciale acties je allemaal kunt verwachten!”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.