carolien bonus of vakantiegeld

Ik weet nog de eerste keer dat ik vakantiegeld op mijn rekening gestort kreeg. Ik werkte aan de scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad. Na mijn studententijd vond ik het feit dat er elke maand een bedrag op mijn rekening stond, al bijzonder. Laat staan het bedrag in mei. Een hoger bedrag dan de maanden daarvoor zonder dat ik harder had gewerkt of meer had gedaan. Het voelde als een cadeautje van mijn baas, de gemeente Lelystad. Ik had nog niet veel wensen met betrekking tot huis en haard, dus het vakantiegeld kon wat mij betreft (zoals gebruikelijk in het onderwijs) aan zes weken vakantie (drie weken Mexico rondreis en drie weken Zuid Amerika) besteed worden. Het schooljaar erop was ik, zoals de bedoeling van de creatie van het vakantiegeld, heel erg uitgerust en geïnspireerd om de leerlingen les te geven. Handen uit de mouwen en weer aan de slag.

Vakantiegeld. Als zelfstandig ondernemer mag ik dat nu zelf regelen. Bij werknemers krijg je het van je baas. Ik hoor dat het dit jaar wat lager uitvalt dan vorig jaar, maar eind mei krijgen de meeste werknemers nog altijd een leuk bedrag op hun rekening gestort. Acht procent van je salaris oftewel een maand extra salaris. Dit is wettelijk bepaald. Maar slechts 4 van de 10 Nederlanders besteden vakantiegeld echt aan een vakantie, stelt de bank ING in een onderzoek. Dat is wel heel weinig. Als dit werkelijk zo is, is het dan niet handig dat de naam ‘vakantiegeld’ anders gaat worden?

Bij het uitzendbureau waar ik gewerkt heb, kregen we naast het vakantiegeld een soort bonus aan het eind van het jaar. Dat geld was echt een bonus, dus mocht je zelf beslissen waar je het aan wilde besteden en die kon je bijvoorbeeld gebruiken in de dure maand januari. Misschien dat wij Nederlanders dat kunnen instellen? of dat we mogen kiezen; een bonus of vakantiegeld? En mogelijk ook de maand dat we het uitbetaald willen krijgen? Maar nu in elk geval voor vele mensen extra geld. Veel plezier ermee, wat je er ook mee gaat doen!

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.