carolien basset

Zo mocht ik kennismaken met bassethond Wola en haar baasjes. Zij zakte vaak door haar achterpoten. De vraag was: ‘Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen’. Er kwam bij de dierenarts geen duidelijke oorzaak uit. Wola geeft mij geen informatie over het lichamelijke probleem. Als ik vraag aan Wola hoe ze zich voelt, dan geeft ze informatie over het werk van haar baasje. Baas is medeoprichter van een bedrijf en heeft een hoge functie hierbinnen. Door allerlei omstandigheden leek het baasje tegenslag na tegenslag te verwerken en leek hij steeds meer de vaste grond onder zijn voeten te verliezen. Baas wordt bewust en neemt andere beslissingen in de loop van de tijd. Wola is opgeknapt en samen wandelen ze uren langs de IJssel.

Een paar jaar later word ik gebeld: ‘Wola heeft weer pijn in haar onderlijf, kun je helpen?’ Ik kan haar pijn wat verlichten, maar Wola mag nu naar de dierenarts. De hond had een flinke baarmoederontsteking en die is meteen verwijderd.

En nu een knak in haar onderrug, diep. Geen gevoel meer in haar achterpoten, het onderlijf hangt op de grond. Verlamd. Het hondje laat de ontlasting gaan. ‘Dat is nu nog niet erg’, zeggen de baasjes, ‘als er nog maar wat aan gedaan kan worden’. Wola vertelt me dat ze graag met haar vriendje Arno wil spelen, die een paar weken terug is overleden. Dit verlies blijkt intens voor de basset die in de rug een zwakke plek heeft. Ze is gevoelsmatig en daardoor ook lichamelijk ‘geknakt’. Wola is echter nog niet bereid te gaan, omdat de baasjes haar nog niet kunnen missen. Na deze bewustwording besluiten de baasjes dat Wola met hulp van de dierenarts naar haar vriendje mag gaan.

Twee dagen na het overlijden van Wola, horen de baasjes haar nog elke keer blaffen. Ze voelt nog zo dichtbij, wil ze nog wat vertellen? Via mij komt er veel liefde en dankbaarheid voor de baasjes voor de elf jaren dat ze samen waren geweest. Er is veel liefde gegeven en ontvangen. Het samenzijn was intens en bijzonder voor alle betrokkenen. Dan zie ik een andere hond staan, dat is vast haar vriendje. Ze lopen samen verder. De tranen biggelen mij en de baasjes zachtjes over de wangen. Wat mooi zeg.

Wat hebben lichaam en geest toch veel met elkaar te maken. Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.