zestien statushouders tijdelijk in school elshof

De gemeente heeft hierover gesproken met Plaatselijk Belang Elshof, de directe buren en ruim zeventig inwoners van de Elshof.

De school op de Elshof staat leeg en de afgelopen tijd is door PB-Elshof, het Oversticht en anderen onderzocht of het gebouw geschikt kan worden gemaakt voor wooneenheden. Uit het onderzoek blijkt, dat er op korte termijn geen gegadigden zijn om de ontwikkeling op te pakken.

Verkoop
De gemeente Olst-Wijhe start nu een procedure om de bestemming van het pand te veranderen in maatschappelijke- c.q. woonbestemming. Zodra dit is gerealiseerd, wil de gemeente de verkoop starten. Naar verwachting wordt dat in de loop van 2017. Als er in de periode tot januari 2018 een koper komt, heeft de gemeente ongeveer drie maanden nodig om het pand vrij te geven.

De gemeente heeft, samen met PB Elshof en de buren geconstateerd dat het gebouw dus nog geruime tijd leeg zal staan. De gemeente zoekt nog steeds locaties voor tijdelijke huisvesting voor statushouders. Zowel PB Elshof als de directe buren geven aan, dat de opvang in de school kan plaatsvinden en dat deze nieuwe inwoners met hulp van Vluchtelingenwerk en de bewoners van de Elshof kunnen integreren in hun nieuwe gemeente.

Tijdens de bewonersavonden konden de inwoners van de Elshof informatie krijgen over de tijdelijke huisvesting en hun vragen stellen. Er werden veel vragen gesteld over welke mensen naar de Elshof komen, hoe hun dagbesteding er uit ziet en wat de kosten van de verbouwing van de school zijn. Ook maakten inwoners zich zorgen, omdat de Elshof in het buitengebied ligt en dus ver van voorzieningen als winkels en sportverenigingen.

Buurtbus
Bij de beantwoording van de vragen werd door de gemeente onder andere toegezegd dat de 30-km zone bij de school opnieuw wordt ingesteld en dat de gemeente een gesprek aangaat met de organisatie van de Buurtbus om extra vervoersmogelijkheden te bekijken. Verschillende mensen boden tijdens de bewonersavond aan om de nieuwe inwoners te helpen om hun nieuwe woonomgeving te leren kennen.

De statushouders die tijdelijk in de leegstaande school gaan wonen zijn vluchtelingen met een verblijfstatus. De afgelopen decennia zijn statushouders die zijn toegewezen aan Olst-Wijhe, gehuisvest in woningen van SallandWonen. Dat is altijd zonder problemen verlopen. Ook deze statushouders zullen op termijn doorstromen naar een reguliere woning in Olst-Wijhe. Zij blijven dus in Olst-Wijhe wonen en worden, net als statushouders die direct een reguliere woning krijgen, begeleid door Vluchtelingenwerk. De regeling op basis waarvan de tijdelijke huisvesting van statushouders plaatsvindt, loopt tot januari 2018.

Geen scenario voor noodopvang
De gemeente heeft besloten geen scenario voor een noodopvang te ontwikkelen. Burgemeester Ton Strien: “Het COA geeft aan dat er op dit moment geen behoefte is aan kleinere locaties voor noodopvang. Wel zal het college openstaan voor een bijdrage, als er zich een noodsituatie met de noodopvang voordoet. Daarbij zal de gemeente dan een bijdrage leveren op basis van door de gemeente nader te bepalen voorwaarden en deze opvang zal zeker niet in sporthallen en dergelijke plaatsvinden en ook niet voor 72 uur.” 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.