zeearend gespot boven het boetelerveld

Sjaak Bruggeman: Het valt op dat er nogal wat hommels zeer laag over de grond vliegen om de bodem verkennen. Bij het vinden van een geschikt (muizen-)holletje wordt het in beslag genomen om een nieuwe kolonie te stichten.

Het havikvrouwtje slaat alarm als ik in de buurt kom, terwijl ze de jongen voert. Met wat geluk heb ik net een foto kunnen maken. Er liggen al poepspetjes onder het nest. Iets verder zit een luidruchtige paartje zwarte spechten geheimzinnig om een oude eik heen te draaien. Een raaf vliegt over en in de verte gaan kraaien hevig te keer.

Dan ineens weet ik van opwinding niet wat ik het eerst moet pakken. De verrekijker, mijn telescoop of de fotocamera. In de gauwigheid maak ik een tiental foto’s van een zeearend met een vleugelspanwijdte 200 tot 250 centimeter die boven het heideveld cirkelt!

Wat geweldig… Inderdaad net een ‘vliegende deur’! Dit moet wel de eerst keer zijn dat die ‘vliegende deur’, zoals de grootste arend van Europa wordt genoemd, zich boven het Boetelerveld, maar ook boven Raalte laat zien. De foto’s zijn onscherp. Maar in mijn herinnering heeft ie een topnotering ingenomen. Het is een rondzwevend exemplaar van zo’n 3 a 4 jaar oud die een territorium zoekt. 

Op internet even gekeken naar de leeftijd: Volwassen vogels zijn bruin met een iets lichtere hals en kop. Sommige veren van de bovendelen hebben ook wat lichtere toppen zodat een geschubd effect ontstaat. De staart is zuiver wit. Bij onvolwassen vogels ontbreekt de witte staart en de lichte kop en hals. Juveniele vogels zijn donkerbruin met gestreepte onderdelen en een donkere kop en staart. Vogels van twee jaar hebben een lichtere buik en driejarigen zijn donkerder. Het duurt meestal vier tot vijf jaar voordat zeearenden een volledig adult kleed hebben.

De lawaai schoppende kraaien komen langzaam dichterbij. Op gepaste afstand maken zij het op prooi jagende haviksmannetje (die eten verzamelt voor het vrouwtje dat je op de foto ziet) het leven zuur. Dit rondje zal me nog lang heugen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.