werkgroepen azc raalte de resultaten

Omwonenden, ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere belangstellenden maakten deel uit van de werkgroepen. Ze bogen zich over vraagstukken met betrekken tot de loop- en fietsroute, veiligheid, lokale economie, onderwijs en verbinding.

Loop- en fietsroute
Met het oog op de loop- en fietsroute wordt voorgesteld om deze voornamelijk langs de oostzijde van het Overijssels kanaal te laten lopen (zie foto onder). “Deze route kreeg tijdens de twee bijeenkomsten de meeste steun”, aldus Dadema. Hij benadrukt echter dat de keuze niet unaniem was. “Het was duidelijk dat iedereen de route het liefste niet langs zijn of haar huis had lopen.”

De ingang van het azc is in verband met de route het beste aan de zuidzijde van het terrein passen. Het is de bedoeling dat de route wordt gebruikt voor zowel fietsers als voetgangers. Met grondeigenaren is overleg over de aanleg van het stuk tussen het azc en het kanaal.

De oversteek over de Overkampsweg was een heikel punt in de route. Om deze zo veilig mogelijk te maken wordt de weg in de bocht verbreed en komt er een middengeleider zodat de oversteek in twee etappes te maken is. Er ontstond ook de vraag naar een tunnel onder de Overkampsweg door, maar die optie zou volgens adviseurs niet veiliger zijn en bovendien 1 tot 1,5 miljoen euro kosten.

Dadema: “Men denkt ook vaak dat er tientallen of honderden asielzoekers tegelijk oversteken, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval. De voorgestelde verkeerssituatie is daarom voldoende veilig in combinatie met de verkeersdrukte.”

Veiligheid

Veiligheid is altijd een veelbesproken punt rondom de komst van een azc. Dat is op te splitsen in subjectieve veiligheid (gevoelsmatig) en objectieve veiligheid (feitelijk). “Maar beide moet je serieus nemen”, stelt Dadema. Daarbij laat hij weten dat er twee extra agenten worden ingezet om in en rondom het azc de boel in de gaten te houden en contact te leggen. Daarnaast is er op het terrein 24/7 bewaking aanwezig. In Raalte zelf blijven de twee huidige wijkagenten gewoon actief.

“Ondanks de maatregelen blijft er onrust in de werkgroep”, erkent de burgemeester. “Maar het is ook een deels een kwestie van afwachten hoe het gaat. Dat kun je niet altijd voorspellen. Maar als er iets gebeurt wat niet door de beugel kan, dan moeten we niet schromen om maatregelen te nemen.”

Hij voegt daar aan toe: “En ik vind het juist sterk dat er mensen in een werkgroep zitten die zich wel zorgen maken, maar óók mee blijven denken. Dat siert hen.”

Lokale economie

Zorgen rond veiligheid waren er ook bij de plaatselijke ondernemersvereniging, maar er blijken ook een hoop kansen. “We willen de Raalter Kring voor Werkgevers en het ROV bij de ontwikkelingen betrekken. Met het oog op de bouw en inrichting van het azc kijken we ook volop naar de kansen voor lokale bedrijven. Als het binnen de regels past, zullen we het niet nalaten om aanbestedingen aan deze lokale bedrijven te gunnen.”

Daarnaast kan ook het midden- en kleinbedrijf profiteren van de komst van 950 nieuwe inwoners. “Een individu krijgt wekelijks 57 euro, voor gezinnen ligt dat iets anders. Maar in totaal hebben alle bewoners bij elkaar zo’n 2 tot 2,5 miljoen per jaar te besteden”, aldus de burgemeester.

Maar de asielzoekers kunnen in sommige gevallen ook werken. “Als iemand een half jaar in Nederland is, mag diegene 24 uur per week werken. Dat moet wel via het UWV, want zij mogen anderen niet van de arbeidsmarkt verdringen. Maar ook hier liggen dus prachtige kansen.”

Onderwijs
Het onderwijs is opgesplitst in twee delen: primair en middelbaar. Het Carmel College heeft aangegeven zich te willen ontfermen over het middelbaar onderwijs. De plannen hiervoor moeten nog worden uitgewerkt. Voor de huisvesting van het primair onderwijs zijn twee opties: de St. Bernadetteschool in Heeten of een nieuw te bouwen school op het azc-terrein.

“Als college geven we de voorkeur aan een taalschool buiten het azc. Zo kunnen de kinderen ook kennismaken met de omgeving. Het belang van het kind staat voorop.” Ook wordt nagedacht over instroming van huidige statushouders die Raalte al heeft.

Verbinding
Vanuit de werkgroep verbinding kwamen enorm veel ideeën. Van het geven van Nederlandse les tot activiteiten op het gebied van sport, cultuur en muziek. “En niet alleen om dit aan te bieden, maar ook om de nieuwkomers te laten meedoen. Zo werd al nagedacht om ze te laten helpen tijdens Stöppelhaene.”

Een bijzonder voorstel kwam vanuit Beaphar, één van de grootste bedrijven uit Raalte. “Zij hebben met het personeel de vraag gesteld: ‘wat kunnen we doen?’. Daaruit kwam het initiatief om twee leraren in te huren om les te geven aan asielzoekers. Extra leraren dus. Dat zijn warme initiatieven.”

Ook reageerde Dadema nog kort op het opiniestuk van Johan Kiekebosch, op 1 mei geplaatst op onze site. Daarin roept de schrijver op om de asielzoekers zodanig te binden aan Raalte, dat ze hier blijven. Dadema vindt dat een mooie gedachte, maar praktisch lastig uitvoerbaar.

“Het is niet zo dat er in vijf jaar in totaal 950 asielzoekers in Raalte verblijven. Het zijn er misschien wel 5000. Er is namelijk een constante doorstroom van mensen die komen en gaan.”

Informatiebijeenkomst
Op donderdag 12 mei aanstaande organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst waar alle inwoners van Raalte en overige belangstellenden een toelichting krijgen over de stand van zaken rondom het asielzoekerscentrum in Raalte. Deze bijeenkomst vindt vanaf 19.30 uur plaats in de Theaterzaal van de Leeren Lampe, Almelosestraat 2 in Raalte. Uiteraard is er ruimte voor het stellen van vragen.

Op dinsdag 17 mei om 19.30 uur houdt de gemeenteraad een raadpleinsessie (ter voorbereiding van de raadsvergadering) over het voorstel van het college. Tijdens deze sessie staat voor de raadsleden het verzamelen van informatie en het vormen van een mening centraal. Inwoners van de gemeente Raalte en andere belanghebbenden kunnen inspreken over dit onderwerp zodat de gemeenteraad deze standpunten bij zijn besluit kan betrekken.

De gemeenteraad neemt in de raadsvergadering van 24 mei 2016 een besluit. Inspreken is tijdens deze vergadering niet mogelijk.

Het raadsvoorstel en bijbehorende stukken zijn te vinden op raalte.nl/vluchtelingen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.