sallandwonen en hvs groeien letterlijk naar elkaar toe

“Ik weet niet of Lourenssen hier ook voor had gekozen, maar als nieuw bestuur hebben we gemeend dit te moeten doen”, stelt Hans Baelemans namens de HVS.

De HVS had tot voor kort een onderkomen in een pand aan de Marktstraat 65. Ook een pand van SallandWonen. Dat de vereniging eruit moest, was al langer duidelijk. SallandWonen is namelijk momenteel bezig om de locatie te verbouwen tot woongebouw met acht appartementen. “Ook ten tijde van Lourenssen was er daar al correspondentie over met SallandWonen. We hebben rondgekeken, zijn gesprekken aangegaan met makelaars, maar onze financiële positie is niet van dien aard dat we ons nou veel konden veroorloven. Locaties waren of ongeschikt of te duur. Toen zijn we in gesprek geraakt met SallandWonen. Daar vertelden ze ons dat ze eventueel wel een plekje hadden. Daar besloten we op in te gaan. Ik zal eerlijk zijn, in het begin waren we heel huiverig voor de reacties van onze leden. We waren bang dat het niet goed zou vallen. Dat bleek dus hard mee te vallen. We hebben wel enkele negatieve reacties gehad, maar die waren te tellen op de vingers van twee handen. De reacties waren over het algemeen juist positief.”

Stage
Willy Lourenssen belandde vorig jaar in een slepend conflict met de andere bestuursleden. Lourenssen liet sloten vervangen en ontzegde bestuursleden de toegang tot bijeenkomsten. Enfin, u heeft er alles over kunnen lezen. Waar het precies over ging, is altijd wazig gebleven, maar een deel van het conflict had te maken met ergernis over Lourenssens solistische koers. “Hij heeft op een gegeven moment een aantal mensen om zich heen verzameld die een nieuw bestuur hebben geformeerd. Ik ben benaderd door een van die mensen. We kenden elkaar van gesprekken op het volkstuincomplex aan de Westdorplaan. Om mezelf in te werken heb ik toen een periode stage gelopen onder Lourenssen. Dat was heftig. Er is heel veel gebeurd. Maar toch heb ik gemeend om er verder mee te gaan.”

Barricaden
Het nieuwe vijfkoppige bestuur, met als voorzitter Rinus van Houte werd op 24 november geïnstalleerd. Wat opvalt, is de hoge leeftijd van de bestuursleden: de drie heren in het bestuur zijn de 60 al ruim gepasseerd. “Er was simpelweg geen aanbod van jongeren. Het merendeel van de leden is ook al ouder. Vanuit de jeugd is er weinig bereidheid om in besturen te stappen. Dat speelt overigens niet alleen bij ons; het zal voor meer besturen herkenbaar zijn.”
De nieuwe houding tegenover SallandWonen komt volgens Baelemans deels ook door de nieuwe Woningwet die in 2015 in werking trad. Daarin staat dat de stem van huurdersverenigingen net zo zwaar telt als die van gemeenten en woningstichtingen. Dat geeft wat meer rust.

Ed Penninks, voormalig directeur/bestuurder van SallandWonen liet zich bij zijn afscheid vorig jaar ontvallen het jammer gevonden te hebben dat de HVS en SallandWonen altijd lijnrecht tegenover elkaar stonden. Baelemans begint te gniffelen als hij het hoort. “Ja, maar daar noem je nou ook net iemand… Penninks en Lourenssen waren het zelden met elkaar eens. Dat liep dus soms hoog op. Waar dat aan lag? Tja, Willy is een man die wat wil, die voorop gaat in de strijd en op de barricaden klimt. Maar samenwerken met anderen was lastig. Hij is een solist! Maar de HVS heeft ook heel veel aan hem te danken. Je meer dan twintig jaar inzetten voor een vereniging is niet niks. ”

Grijze golf
Maar dat lijkt dus allemaal verleden tijd. “We zijn hier in het pand van SallandWonen op een hele nette manier ontvangen. De medewerkers staan altijd voor ons klaar. Op de eerste dag kregen we zelfs een bos bloemen. Ook de aansluitingen voor onze computers waren keurig geregeld. Niets dan lof.”

Niet dat het altijd soepeltjes zal verlopen, dat weet Baelemans ook wel. Discussie over huurverhogingen zal er altijd blijven. Bovendien wachten er de komende tijd nog genoeg uitdagingen. “Dan kijk ik met name naar de grijze golf. Die zal vragen om andere vormen van huisvesting. We willen bijvoorbeeld graag meer levensloopbestendige woningen.”

Het kantoor van HVS is elke woensdag en vrijdag geopend tussen 9.00 en 12.00 uur. Iedereen met vragen, opmerkingen, klachten, problemen of wensen is welkom. De HV S is overigens nog op zoek naar een penningmeester

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.