ribsandblues dit is er zondag te doen

Zondag en maandag zijn er optredens op maar liefst twee podia. Zowel op de Main Stage als op de Delta Stage kun je genieten van de topmuziek. Maar er is natuurlijk meer te doen op het terrein.

Main Stage
13.15 – 14.00 uur: Phil Bee’s Freedom
14.45 – 15.30 uur: Tom Veltien & Friends
16.15 – 17.15 uur: Julian Sas
18.15 – 19.00 uur: Southside Johnny & The Asbury Jukes
19.45 – 20.30 uur: Henrik Freischlader Trio
21.30 – 22.15 uur: Sven Hammond
23.15 – 0.30 uur: De Dijk

Delta Stage
14.00 – 14.45 uur: RUV
15.45 – 16.30 uur: The Grand East
17.15 – 18.00 uur: Hidden Charms
19.00 – 19.45 uur: Cuban Heels
20.30 – 21.15 uur: Laurence Jones
22.15 – 23.00 uur: Revel in Dimes

ENTERTAINMENT

KidsAdventureland
Speciaal voor de kids is er natuurlijk ook dit jaar weer het befaamde KidsAdventureland. Hèt Ribs & Blues pretpark met elk jaar nieuwe attracties. Toegang en deelname zijn helemaal gratis.

Zondag 24 mei: 13.00 – 19.00 uur
Maandag 25 mei: 13.00 – 18.00 uur

Barbecueland
Ribs & Blues is in 1997 gestart met het basisidee dat blues vroeger de muziek van de armen was, en dat spareribs de karbonades van de armen waren. Om dit goed tot uiting te laten komen is er een krottenwijk van houten huisjes met metalen golfplaten nagebouwd. Je vindt ze in de Festival Market, BBQ Land en Kids Adventureland. Daarnaast zijn er nog drie grote Grillhouses gebouwd in dezelfde stijl, van waaruit de overheerlijke spareribs worden verkocht. Er elk jaar wordt er tijdens Ribs & Blues ongeveer 2.000 kilo spareribs verkocht.

Straattheater
Altijd verrassend , ontroerend , adembenemend of gewoon gek. Een hele rij kunstenmakers komt naar Ribs & Blues.
Zondag 15 mei: 13.30 uur – 17.00 uur
Maandag 16 mei: 13.30 uur – 17.00 uur

MUZIEK

Phil Bee’s Freedom (Main Stage)
Phil Bee’s Freedom is winnaar van de Dutch Blues Challenge 2015. Phil Bee, eerder frontman van de band King Mo, is een andere uitdaging aangegaan met zijn Freedom. Deze 6-mans-formatie speelt originele blues, gemixt met jazz en rock, uitgevoerd door de beste musici uit Nederland en België.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/kOw_g2Q7eRM”]

RUV (Delta Stage)
RUV is een driemansformatie uit Salland die vuige blues georiënteerde rock maakt met een onheilspellend randje. Volgens dit getalenteerde trio komt de opvallende naam uit de taal van het rondtrekkende Roma volk, wat in oude mythen en sagen vertelt over de wolf. Als een hongerige roedel besluipt het drietal je met invloeden van Graveyard, The Raconteurs, Gov’t Mule en Walking Papers.

Je wordt meegenomen naar een tijd waarin wolven nog door Oost-Nederland zwierven. Met modderige laarzen dwaal je door de dichte mist en hoor je de jankende gitaren en het gegrom van de bas. Wanneer de drums zich hierin vermengen ontstaat er bluesrock die scheurt en aan je vreet.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/JiMCGWBNy0k”]

Tom Veltien & Friends (Main Stage)
Een piepjonge Tom Veltien stond twee jaar geleden nog een beetje onwennig op Ribs & Blues maar speelde toen al de pannen van het tentdak. Hij is Inmiddels 18 jaar oud en volgens de wet volwassen. Muzikaal is deze Raaltenaar dat zeker en dat zal hij in zijn woonplaats bewijzen.

De randen van Tom Veltiens blues vertalen zich in bluesrock, Texas blues, Chicago Blues, symfonische bluesrock, swing blues en slow blues. Maar dan wel in een modern jasje, zoals bijvoorbeeld Joe Bonamassa dat doet. Hij wordt in Raalte muzikaal gesteund door een indrukwekkende groep studio- en sessiemuzikanten uit binnen- en buitenland.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/WTkPMTU7V6k”]

The Grand East (Delta Stage)
Maakte eerder furore onder de naam Texas Radio. Rock ’n soul, gebracht door een van enthousiasme uit elkaar spattende band. Gebroederlijk staan ze naast elkaar op het podium. In het midden (en soms in het publiek) staat een frontman met de bezieling van een swingende predikant die zijn kerk voorgaat. Hij hitst het publiek op en neemt ze mee naar de wereld van The Grand East. Dat maakt de sound van deze band uniek, met invloeden die via The Allman Brothers en The Doors naar Tom Waits en Captain Beefheart lopen.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/PHN6LDAs8Yk”]

Julian Sas (Main Stage)
Al meer dan 21 jaar is Julian Sas actief in binnen- en buitenland en is daarmee een van de langstlopende bluesrock bands die ons land kent. De muziek van de Julian Sas Band is beïnvloed door verschillende stijlen binnen de bluesrock en het is juist die combinatie die het zo uniek maakt. De gedrevenheid en de visie over hun muziek heeft ze gebracht waar ze nu staan en het eind is nog lang niet in zicht. De Julian Sas Band blijft altijd de grenzen verleggen binnen het genre. Op zijn meest recente album ‘Bound To Roll’ is al een lichte koerswijziging te ontdekken en zijn ook ronkende Hammond orgelpartijen te horen.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/DAMC_CAGJ54″]

Hidden Charms (Delta Stage)

Wie naar Hidden Charms luistert, zal snappen wat de aantrekkingskracht is van de band. Meteen sijpelen invloeden van de jaren 60 door de muziek heen; met één been in de Amerikaanse modder van de rock ’n roll en rhythm & blues, en het andere been in de Britse rock van landgenoten als The Kinks en The Who.

Sinds het viertal vorig jaar hun doorbraak beleefde met de single ‘Sunny Side’, hebben de heren een staat van dienst opgebouwd die weinig jonge bands is vergeven. Zo stonden ze inmiddels op gerenommeerde festivals als Reading en Isle of Wright, toerden ze door de VS en riep het toonaangevende muziekblad NME hen uit tot ‘Club NME Residents’ met liefst vier optredens in de populaire Londense concertzaal Koko.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/VZHmy5oUE-0″]

Southside Johnny & The Asbury Jukes (Main Stage)
Deze legendarische achtkoppige band heeft een fantastische live reputatie met een mix van rock, soul en blues, mét blazers. Southside Johnny komt net als Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi uit de staat New Jersey. Springsteen gitarist Steven van Zandt was zelf ooit een ‘Asbury Juke’ en verantwoordelijk voor een deel van de composities. Bruce Springsteen werkte vaak en graag samen met ‘Southside’ Johnny Lyon. Jon Bon Jovi noemt hem zelfs de reden waarom hij is gaan zingen. ‘Better days are comin.’ Komt dat zien!

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/btLsRu_SBIo”]

Cuban Heels (Delta Stage)
Cuban Heels is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware sensatie in het live circuit in Europa. Met imponerende optredens op festivals als North Sea Jazz, Bospop, Moulin Blues, Belgian Rhythm & Blues Festival, Dijkpop, Bluesfestival Antwerpen en talloze clubs in Nederland, België en Frankrijk bewezen zij hun kracht als een van de beste live bluesbands. De band stopte in 2010 maar pakte tot grote vreugde van de fans de draad weer op.

Alles leek op z’n plaats te vallen toen Mischa den Haring de gitaar overnam van Rico Gerfen. Met deze doorstart blijft het garageblues monster bestaan en is het levendiger dan ooit. Cuban Heels blijft een unieke band in de Nederlandse bluesscene.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/8NtwrjPi0XY”]

Henrik Freischlader Trio (Main Stage)
Henrik Freischlader is een Duitse gitaarvirtuoos. Zeker een aanrader voor fans van het betere bluesrock werk, genre Stevie Ray en Hendrix, maar vooral de gevoeligere songs in de vroegere Fleetwood Mac stijl en de funky nummers doen het erg goed.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/h-ykbGIlXZU”]

Laurence Jones (Delta Stage)
Laurence was “Young Artist of the Year,” tijdens de 2014 + 2015 British Blues Awards ceremony in Colne, Lancashire. Hij vertegenwoordigde Engeland op the European Blues Challenge in Brussel. Laurence Jones is 23 jaar oud en klaar om een hele grote ster te gaan worden. “He is is like a young Robin Trower, exciting and full of energy”, zo liet BBC Radio nog maar eens weten.

Hij stond in 2013 in het voorprogramma van Walter Trout ,die noemde Laurence een kruising van Eric Clapton en Buddy Guy. Kortom een genie met een grote toekomst in de blues.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/5ji3eZRSJJM”]

Sven Hammond (Main Stage)
SSvens vierde studio-langspeler dampt van de bluesrock. Al is de Rythm & Blues-, dirty gritty soul-, funk-en jazzsignatuur die Sven Hammond Soul kenmerkte nooit ver weg. Met als eeuwige rode draad natuurlijk dat prettig zoemende Hammondorgel dat maakt dat je zin krijgt om een dikke sigaar op te steken, je benen languit op tafel te leggen, een donkere zonnebril op je neus te schuiven en met je vingers knippend de uitnodigende melodieën over je heen te laten komen.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/o4Ylalk2PWI”]

Revel in Dimes (Delta Stage)
Deze New Yorkse formatie maakt smerige, rauwe rock ’n roll/blues die je ophitst en je vervolgens weer uitspuugt, zoals de muziek bedoeld is. Revel in Dimes is een heel aantrekkelijk no nonsens bandje met uitspraken die de puristen kunnen bekoren.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/S6J0gF6tZRk”]

De Dijk (Main Stage)
Er zijn maar weinig muziekminnende Nederlanders die de band niet kennen. Net zoals hun fans zijn opgegroeid, is De Dijk geëvolueerd: van rammelende Nederpopband begin jaren tachtig tot de stomende rock- en soulmachine van nu. Sinds de oprichting in 1981 maakte De Dijk meer dan twintig albums, ontving zij alle belangrijke onderscheidingen van de Nederlandse popmuziek en werd er zo’n beetje overal gespeeld. Graag geziene gasten op Ribs & Blues en altijd een garantie voor een groot feest.

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/Aj6tf1jqwPI?list=PLB0AEB2D123A46A7D”]

 Bekijk ook het programma in boekvorm, gemaakt door Harrie Huisman.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.