Home / archiefcentraal / ribsandblues dit is er maandag te doen

ribsandblues dit is er maandag te doen

Zondag en maandag zijn er optredens op maar liefst twee podia. Zowel op de Main Stage als op de Delta Stage kun je genieten van de topmuziek. Maar er is natuurlijk meer te doen op het terrein.

Main Stage
13.30 – 14.15 uur: Thorbjorn Risager & The Black Tornado
15.00 – 15.45 uur: Sass Jordan
16.15 – 17.15 uur: Ryan McGarvey
18.00 – 19.15 uur: The Common Linnets

Delta Stage
13.00 – 13.45 uur: Tiny Legs Tim
14.30 – 15.15 uur: Brother Dege
16.00 – 16.45 uur: Xixa
17.30 – 18.15 uur: Mojo Man

ENTERTAINMENT

KidsAdventureland
Speciaal voor de kids is er natuurlijk ook dit jaar weer het befaamde KidsAdventureland. Hèt Ribs & Blues pretpark met elk jaar nieuwe attracties. Toegang en deelname zijn helemaal gratis.

Maandag 25 mei: 13.00 – 18.00 uur

Barbecueland
Ribs & Blues is in 1997 gestart met het basisidee dat blues vroeger de muziek van de armen was, en dat spareribs de karbonades van de armen waren. Om dit goed tot uiting te laten komen is er een krottenwijk van houten huisjes met metalen golfplaten nagebouwd. Je vindt ze in de Festival Market, BBQ Land en Kids Adventureland. Daarnaast zijn er nog drie grote Grillhouses gebouwd in dezelfde stijl, van waaruit de overheerlijke spareribs worden verkocht. Er elk jaar wordt er tijdens Ribs & Blues ongeveer 2.000 kilo spareribs verkocht.

Straattheater
Altijd verrassend , ontroerend , adembenemend of gewoon gek. Een hele rij kunstenmakers komt naar Ribs & Blues.
Maandag 16 mei: 13.30 uur – 17.00 uur

MUZIEK

Tiny Legs Tim (Delta Stage)
Tiny Legs Tim bewijst dat hedendaagse blues veel meer kan zijn dan het herkauwen van de bestaande vormen. Hij ontwikkelde op korte tijd een zeer persoonlijke stijl en inhoudelijk overstijgt hij moeiteloos alle clichés. Aan de basis van deze levensechte originele blues ligt een waar ‘crossroad’ verhaal dat leest als een medische triller. De naam Tiny Legs Tim is dan ook een knipoog naar zijn tengere gestalte en smalle benen: een gevolg van vele chirurgische ingrepen en een jarenlange overlevingsstrijd.

‘One foot in the grave’, betere omstandigheden voor de blues zijn er niet. Zijn muziek is namelijk bij uitstek geschikt om moeilijkheden te overwinnen. De Belg kopieert niemand, ook niet als je eventjes iets van T-Bone Walker meent te herkennen…

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/yU1W09YjXEw”]

Thorbjorn Risager & The Black Tornado (Main Stage)
Ondanks dat Thorbjørn het middelpunt, de frontman, van de band is krijgt ieder bandlid de ruimte om zijn ding te doen. De ijzersterke backingband The Black Tornado is een gedegen basis waarmee je kunt toeren en dat doet deze rijzige Deen al ruim tien jaar lang. Zijn krachtige stem is de kers op de taart . Hij heeft een blues maar ook een soulkant in zijn stem zitten, soms smooth en soms rauw.

Thorbjørn Risager is zwaar aan de blues maar flirt met soul, boogie, rock ‘n roll en swing. Een afwisselende sound is zijn keurmerk, dat hebben we eerder op Ribs & Blues mogen ervaren.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/ALxdhMnBaFk”]

Brother Dege (Delta Stage)
Fans van Quentin Tarantino zullen Brother Dege beslist kennen; zijn nummer ‘Too Old To Die Young’ is als soundtrack te horen bij de film Django Unchained. Voor alle anderen is Brother Dege echter een van de best bewaarde geheimen uit het zuiden van de VS. ‘Dege’ vertegenwoordigt de ‘Louisiana Swamp Blues’ en blaast de Deltablues nieuw leven in.

Vooral met zijn band gaat de broeder helemaal los en snijdt zijn raspende scherpe stem door alle mixen heen.

In zijn eentje is hij ook overtuigend, met zijn ruimtevullende en bij vlagen felle gitaarspel (mede mogelijk gemaakt door de stalen plectrums op zijn wijs- en middelvinger. De vuurwerkvergunning is aangevraagd, want Dege laat letterlijk en figuurlijk vuurwerk uit zijn Dobro spuwen.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/HS3hV8q05Hg”]

Sass Jordan (Main Stage)
De grote Canadese rockdiva Sass Jordan draait al een tijdje mee. Ze scoorde vanaf de jaren 90 verschillende hits zoals ‘Highroad Easy’ en “Make You A Believer. Ze heeft behoorlijk wat wapenfeiten op haar naam staan: zo won zij de Billboard’s Best Female Rock Vocalist Award, zong zij een duet met niemand minder dan Joe Cocker voor de soundtrack van “The Bodyguard” en werkte zij eerder met muzikale zwaargewichten zoals Aerosmith, Alice Cooper, Cheap Trick, Van Halen, Carlos Santana en eerder genoemde Joe Cocker.

Naast zingen en muziek schrijven is Sass ook nog eens regelmatig te zien op de buis bij onder andere Canadian Idol en de serie Sisters. Als actrice was de hoofdrol als Janis Joplin op haar lijf geschreven, de ‘Broadway’musical ‘Love Janis’ was dan ook een groot succes.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/Z5eSOGftP8w”]

Xixa (Delta Stage)
De muziek van XIXA uit Tucson, Arizona kent haar oorsprong in Zuid-Amerika. Ze maken namelijk psychedelische cumbia. Het genre cumbia is een mengeling van Spaanse en Afrikaanse muziek die door slaven naar Colombia werd gebracht. XIXA voegt hier een lading Amerikaanse desert rock aan toe. Verwacht zware gitaarpartijen en complexe ritmes in een aangenaam zonnig jasje. Onlangs kwam hun hun debuutalbum ‘Bloodline’ uit.

De band bestaat uit Brain Lopez en Gabriel Sullivan, leden van de Tucson indie rock scene die ook spelen in Giant Sand en ook spelen met Calexico en KT Tunstall.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/2_Gecl5BCfg”]

Ryan McGarvey (Main Stage)
Vorig jaar de verrassing van Ribs & Blues. De man uit New Mexico gaf een bloedstollend goed optreden op de Mainstage. Alle reden dus voor prolongatie in een jubileumjaar! Ryan laat zich inspireren door Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, BB King, Freddie King en zijn goede vriend Joe Bonamassa die hem regelmatig uitnodigt tijdens zijn shows.

Een fantastische strot, niet te overtreffen licks en een ongekende passie en emotie in een bluesrock powertrio van wereldklasse! Europa ligt al aan zijn voeten, Amerika snapt nu ook waar dit allemaal over gaat: Ryan McGarvey.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/zYR4IkH965E”]

Mojo Man (Delta Stage)
“De Mojo-mannen laten overal een verpletterende indruk achter met hun opzwepende blues-soul-rock shows. Een negenmans formatie met een blazerssectie waar heel rock-‘n-roll Nederland trots op mag zijn. Sublieme solo’s volgen elkaar in rap tempo op en de muziek giert alsof je in een Fyra sneltrein zit”, aldus de recensent van Bluesmagazine.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/Lb5lJhYh-7U”]

The Common Linnets (Main Stage)
Ilse DeLange is, samen met JB Meijers, het stralende middelpunt van de groep die inmiddels bestaat uit vijf singer-songwriters. Gezamenlijk maken The Common Linnets muziek die geïnspireerd is door americana, country, folk en bluegrass.

Na ooit een geweldig resultaat op het Eurovisie Songfestival en een succesvolle tour hebben zij de harten van muziekliefhebbers in heel Europa gestolen. Dit blijkt uit de vele gouden en platina platen die de band ontving naast de vele Awards, zoals de Edison, de Popprijs en de Duitse Echo Award.

[youtube url=”https://www.youtube.com/embed/EOlPVr4ZVFU”]

 

Lees ook

Slotviering Pauluskerk; einde tijdperk

RAALTE – De Pauluskerk wordt op zondag 3 oktober officieel aan de eredienst onttrokken. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.