percentage afvalscheiding in raalte stijgt fors

Wethouder Frank Niens is erg tevreden met dit resultaat: “De inwoners van de gemeente Raalte hebben in 2015 er samen voor gezorgd dat 68% van hun afval hergebruikt kon worden. In 2014 was dat nog 61%. Een flinke stijging waarmee we ook de landelijke doelstelling van 2015 van 65% hergebruik ruimschoots hebben gehaald. Een resultaat waar we trots op kunnen zijn!”

De inwoners van de gemeente Raalte hadden in 2015 gemiddeld 108 kilo restafval per jaar, dat is 27 kilo minder dan in het jaar daarvoor. Wethouder Niens: “Ons doel is om dit tot onder de 100 kilo per persoon per jaar brengen in 2020. Om dit te kunnen halen, hebben we de hulp van inwoners nodig. Als gemeente hebben wij tips hoe dit haalbaar is.”

Ook blijkt dat het aantal aanbieden van gft-afval is gestegen met 50%, van 4 naar 6 aanbiedingen op jaarbasis. Dit afval werd voorheen mogelijk via de restafvalcontainer aangeboden.

Van plastic naar pmd blijkt succes
In 2015 zijn de gemeente Raalte en afvalinzamelaar ROVA gestart met het inzamelen van metalen verpakkingen en drankenkartons bij de plastic verpakkingen. De inzameling van deze combinatie-stroom blijkt een groot succes. Hadden inwoners van Raalte in 2014 nog slechts 22 kg plastic verpakkingen, in 2015 is dit met 45% gestegen naar 32 kg per inwoner per jaar.

Tips
Het blijkt dat nog steeds wel GFT-afval, textiel en papier in de container voor het restafval terecht komt. “Daar is nog winst te halen, waarmee we de ingezamelde hoeveelheid restafval nog verder omlaag kunnen brengen”, aldus wethouder Niens.

De gemeente heeft enkele handige tips:
– Kapotte kleding kan aangeboden worden bij de kledingcontainers en bij de 4 maal per jaar georganiseerde huis-aan-huis inzameling voor textiel. Van kapotte kleding kunnen poetsdoeken en andere producten worden gemaakt.
– Er staan maandelijks of 2-maandelijks containers opgesteld bij scholen en verenigingen, waar gratis het papier kan worden aangeboden. Het mooie is dat de scholen en verenigingen hiervoor een vergoeding ontvangen om mooie dingen voor de leerlingen/leden te kunnen organiseren en u heeft minder restafval in uw container.
– Voor kinderen in de luiers kunnen inwoners kiezen voor de wasbare luier. Dit zorgt voor veel minder restafval. Momenteel loopt er ook een proef in Raalte om ervaringen met deze luier te leren kennen en het gebruik van de wasbare luier te stimuleren.
– U kunt de gft-container tegen een laag tarief aanbieden. Dit om zoveel mogelijk gft- uit de restafvalcontainer te houden omdat dit een mooie grondstof is voor hergebruik.
– 6 maal per jaar kan op een zaterdag kosteloos grof tuinafval aangeboden worden op 3 plaatsen in de gemeente. De data waarop dit mogelijk is staan op de afvalwijzer. Deze is te downloaden via staging2. rova.nl/afvalkalender aan de hand van postcode en huisnummer.
– Bij inkopen kan gekozen worden voor producten met minder verpakkingsmateriaal of kiezen voor herbruikbaar verpakkingsmateriaal.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.