opinie raalter raad laat zich piepelen met n35

De Raalter gemeenteraad heeft besloten de N348, ter plaatse van de spoorwegovergang en kruispunt Bos, verdiept aan te leggen. Hiermee nam de raad afscheid van de verdiepte aanleg van de N35 tussen Raalte-Noord en het Raalter centrum.

Met dit besluit is tevens definitief gekozen voor een perverse optische afsluiting van Raalte-Noord met de rest van Raalte door middel van een metershoge geluidwering. Maar niet alleen dat. Heel Raalte zal straks de lasten ervaren van een veel hogere geluidbelasting dan het geval zou zijn bij een verdiepte aanleg. Geluidoverlast die nu al buitengewoon groot is.

Ik heb me weer eens gepijnigd door de raadspleindiscussie over dit onderwerp te beluisteren via de site van de Gemeente Raalte. Ik raad iedereen aan dit ook te doen. Het is een leerstuk van hoe een gemeenteraad zich laat piepelen door een wethouder, i.c. Wout Wagenmans.

Allereerst viel me op dat voorzitter Guldemond (Gemeentebelangen) slechts “verhelderende vragen” toestond. Ik ging er altijd vanuit dat er twee soorten vragen bestonden: kritische en retorische. Vragen kunnen nooit verhelderend zijn. Het predicaat “verhelderend” is slechts voorbehouden aan antwoorden.

Ik had dan ook verwacht dat de voorzitter die verhelderende antwoorden zou eisen van wethouder Wagenmans, maar dat deed hij niet. Ik merk hierbij op dat de wethouder partijgenoot is van deze voorzitter en dat hij totaal geen zin had in verhelderende antwoorden. Dat liet hij tijdens de twee uur durende behandeling van dit voor Raalte zo belangrijke onderwerp ook duidelijk blijken. Hij verstrikte zich voortdurend in nietszeggend blablabla en gebruikte vreemde uitdrukkingen die nergens op sloegen zoals “status apartus” en “strategische denkwijze”.

Vooral dit laatste was wel de ultieme gotspe. Strategische denkwijze betekent “denken volgens een bepaald vooropgezet plan” en daarvan is hier geen sprake. Het vooropgezette plan ging immers uit van het verdiept rechtdoor aanleggen van de N35, aldus reeds in 2009 besloten door de gemeenteraad.

Naar mijn mening heeft de gemeenteraad hier, uit opportunisme, bewust de verkeerde keuze gemaakt. Vooral de inwoners van Raalte Noord zullen hiervan de wrange vruchten plukken. Noch is het niet te laat, maar ik vrees het ergste. De Raalter politiek heeft al vaker bewezen dat het bestuurt volgens het motto ‘beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd’.

Luister naar het audioverslag van de raadspleinsessie van 9 mei en huiver. Tijdens die sessie bleek namelijk ook dat bij het college al in 2009 bekend was dat de N35 nooit en te nimmer verdiept zal worden uitgevoerd. De gemeenteraad werd hierover echter niet (tijdig) geïnformeerd en daarmee jarenlang aan het lijntje gehouden.

We zullen het er mee moeten doen. Raaltenaren hebben deze gemeenteraad nu eenmaal zelf gekozen en zullen ook nu weer op de blaren moeten zitten.

Hans de Kort
Raalte

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.