opinie gino schrijver namens lto glasvezel moet

In dit artikel legt LTO-man en voorheen Sallandse Boer Gino Schrijver namens LTO Salland uit dat het voor bedrijven op het platteland eigenlijk onmogelijk is te werken met het huidige internet en dat de ontwikkelingen snel internet noodzakelijk maken. Want ieder anderhalf jaar verdubbelt het gebruik van internet.

Door Gino Schrijver

Internet, nog maar ongeveer 25 jaar jong, maar voor de moderne landbouw inmiddels onmisbaar. De ontwikkelingen gaan snel. Iedereen merkt het, thuis, op kantoor, in de fabriek en in de landbouw. Overal heb je internet nodig en sinds een aantal jaren snel internet.

Echter de hoeveelheid gegevens, data, kunnen niet meer door het oude koperdraadje van de KPN. Als je van huis bent kun je een afkalvende koe via de camera in de gaten houden en de melkrobot op afstand bedienen. De enorme berg aan data die het houden van koeien, varkens en kippen met zich meebrengt, wordt via internet verstuurd.

Het gaat dan om de digitale communicatie met bijvoorbeeld de melkfabriek, de slachterij, de voerleverancier, fokkerijorganisaties, de bank en ook de boekhouder. Een akkerbouwer past precisielandbouw toe met behulp van internet.

Deze grote hoeveelheden data gaan allemaal via het internet. Zonder glasvezel – nu dus – hebben we te maken met veel storingen en vertragingen. Om het geheel in de moderne landbouw werkbaar te houden is met spoed glasvezel nodig.

De ontwikkelingen gaan namelijk supersnel. Momenteel worden de eerste proeven al gedaan om akkers/weilanden met een drone in kaart te brengen. Bodem- en bemestingsanalyses komen via internet binnen en worden met GPS op de vierkante meter nauwkeurig toegepast, geheel naar behoefte van bodem en gewas.

En dat is nog maar één voorbeeld. Er volgen nog veel meer efficiënte- en ook duurzame ontwikkelingen met veel data die zonder glasvezel niet toegepast kunnen worden.

LTO Salland staat volledig achter het initiatief van Salland Glas om het buitengebied zo snel mogelijk te verglazen en wat ons betreft nog dit jaar! “Het belang is groot, dus boeren en burgers, bewoners van het platteland, meld u aan!

Gino Schrijver, LTO Salland

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.