op de boerderij kun je niet meer zonder snel internet

Iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, is een weggegooide euro als er geen snel internet is. Die stevige woorden spreekt professor doctor Dirk Strijker uit en hij kan het weten want hij is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

Volgens LTO-man en Sallandse boer Gino Schrijver (foto) is het voor boerenbedrijven op het platteland eigenlijk onmogelijk te werken met het huidige internet. “En dat wordt alleen maar erger, want er zitten heel veel nieuwe digitale werkmethoden in de pijplijn.”

Schrijver: “Internet is nog maar ongeveer 25 jaar jong, maar voor de moderne landbouw inmiddels onmisbaar. De ontwikkelingen gaan snel. Iedereen merkt het, thuis, op kantoor, in de fabriek én in de landbouw. Overal heb je internet nodig en sinds een aantal jaren snel internet. Dat gaat allemaal niet meer door dat oude koperdraadje van de KPN.”

Schrijver heeft een melkrobot die data nodig heeft. Wel eens zo’n robot aan het werk gezien? Die melkt niet alleen, die scant ook of een koe zichzelf al eerder gemeld heeft en bepaalt vervolgens welk hek er open gaat: die naar de melkrobot of die terug naar de stal.

Dat soort programma’s leggen meteen vast hoe vaak en hoeveel een koe gegeven heeft. En kan dus ook een signaal afgeven als er iets onregelmatigs in dat patroon ontstaat.

Schrijver: “Als je van huis bent kun je een afkalvende koe via de camera in de gaten houden en de melkrobot op afstand bedienen. De enorme berg aan data die het houden van koeien, varkens en kippen met zich meebrengt, wordt via internet verstuurd.

Het gaat dan om de digitale communicatie met bijvoorbeeld de melkfabriek, de slachterij, de voerleverancier, fokkerijorganisaties, de bank en ook de boekhouder. Een akkerbouwer past precisielandbouw toe met behulp van internet.

Deze grote hoeveelheden data gaan allemaal via het internet. Zonder glasvezel – nu dus – hebben we te maken met veel storingen en vertragingen. Om het geheel in de moderne landbouw werkbaar te houden is met spoed glasvezel nodig. De ontwikkelingen gaan namelijk supersnel.”

Grote varkensboeren hebben hoestmicrofoons in stallen hangen die aan het hoesten van varkens kunnen voorspellen dat er ziektes opkomen. Die registratie is data. Momenteel worden de eerste proeven al gedaan om akkers en weilanden met een drone in kaart te brengen. Schrijver: “Bodem- en bemestingsanalyses komen via internet binnen en worden met GPS op de vierkante meter nauwkeurig toegepast, geheel naar behoefte van bodem en gewas. En dat is nog maar één voorbeeld en één ontwikkeling. Er volgen nog veel meer efficiënte- en ook duurzame ontwikkelingen met veel data die zonder glasvezel niet toegepast kunnen worden.”

LTO Salland staat daarom volledig achter het initiatief om het buitengebied zo snel mogelijk te verglazen zegt Gino Schrijver, “en wat ons betreft nog dit jaar! Het belang is groot, dus boeren en burgers, bewoners van het platteland, meld u aan!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.