olstenaren in actie tegen ttip op nationale actiedag

Op verschillende plekken in het centrum waren aan verkeersborden en lantaarnpalen namaak-ANWB-bordjes bevestigd met daarop ‘TTIP-vrije zone’. Eronder hingen flyers met tekst en uitleg. De Olstenaren werden opgeroepen om de petitie te tekenen voor een referendum over het handelsverdrag. ’s Avonds vertoonden de organisatoren de Tegenlicht-documentaire ‘TTIP: Recht van de sterkste’ waarin helder werd uitgelegd wat er aan de hand is.

Miljardenclaims
CETA is het al uitonderhandelde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada, waarover de Europese Commissie binnenkort een besluit neemt. TTIP is een soortgelijk verdrag, maar dan met de Verenigde Staten. Hierover lopen de onderhandelingen nog.

TTIP en CETA zetten de deur open voor miljardenclaims van multinationals uit de Verenigde Staten tegen de Nederlandse staat via een speciaal voor hen opgericht tribunaal. Zo’n constructie is ook al elders in de wereld in werking. Zo kreeg Egypte een enorme boete opgelegd omdat de regering het wettelijk minimum loon had verhoogd. Andere claims gaan onder meer over regels ter bescherming van het milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden.

Referendum
De actiedag was een initiatief van een landelijk platform waarin tal van organisaties de krachten bundelen om het verzet tegen TTIP en CETA te organiseren. Via staging2.ttip-referendum.nl kan een petitie getekend worden. Inmiddels staat de teller op ruim 153.600 handtekeningen. Men is dus al over de helft van de benodigde 300.000.

Behalve in Olst kwamen ook in 26 andere gemeenten mensen op de been met telkens een heel eigen invulling van de actiedag. Zo werd er in Deventer op de Brink druk geflyerd, vond er een feestelijke begrafenisstoet plaats in Amsterdam, werd in de internationale rechtsstad Den Haag de eerste arbitragezaak van een multinational tegen de staat uitgebeeld, organiseerden Wageningers een festival voor de lokale economie en konden bezorgde mensen in Terneuzen naar de TTIP-vrije zone op de markt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.