muziekvereniging wijhe maakt doorstart als dweilorkest

De advertenties leverden zes nieuwe leden op. En voorzichtig worden er ook al weer doelen gesteld. “In het begin zeiden we dat we volgend jaar de straat op wilden, maar de spirit zit er zo goed in, dat het best zou kunnen dat we ons al tijdens Stöppelhaene kunnen laten horen”, stelt Gert. “En als dat lukt, dan ligt de weg open naar de Diekdaegen. Het is een streven, maar wel met een voorbehoud. De sfeer is in elk geval weer prima. We repeteren altijd op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Vroeger keken we om tien voor tien al op de klok. Tijd voor bier. Nu spelen we, zonder dat we erbij stil staan, veel langer door.”

Een eigen verenigingsgebouw en op het hoogtepunt circa 25 spelende leden en ongeveer dertig majorettes; ooit was ASMB Beatrix, opgericht in 1958, een bloeiende muziekvereniging. Maar muziekverenigingen zijn niet meer sexy. “Dan besluit er een majorette weg te gaan en neemt die meteen vier, vijf anderen mee”, stelt Carla. “Maar wat ook belangrijk is: de 24-uurseconomie. Steeds minder mensen hebben een baan met vaste tijden. Dan is het lastig om lid te blijven.”

Roddels
Door het teruglopende ledenaantal was de sfeer ook minder geworden. Helemaal toen er eind vorig jaar roddels in Wijhe begonnen te circuleren dat ASMB Beatrix failliet en opgeheven zou zijn. “Nooit aan de orde geweest”, benadrukt Gert. “De muziekvereniging bestaat al bijna zestig jaar. Zoiets laat je niet wegglippen. We wilden tot het uiterste gaan.”

Maar met zes actieve leden was de spoeling wel te dun. Gert: “We besloten het te wagen als dweilorkest. Rudi kwam met het idee om een paar advertenties te plaatsen. Hij was eigenlijk de enige die echt door wilde. Vanwege alle roddels besloten we het anoniem te doen. Dus niet onder de naam van ASMB Beatrix. In twee weken hadden we er zes leden bij. Nieuwe mensen, maar ook oud-leden.” Niet dat ze er al zijn, dat benadrukt Rudi. “Met twaalf leden kun je je het niet veroorloven om af te zeggen. We hopen dus op meer nieuwe leden. We zouden er voornamelijk graag een aantal trompettisten bij willen hebben.”

Maar dat komt vast wel goed, het begin is er, nu oefenen, en als ze eenmaal de straat op kunnen, hopen ze meer mensen te kunnen enthousiasmeren. Carla: “Dan krijg je vanzelf reacties. Je moet je eerst presenteren. Veel mogelijk geïnteresseerden gaan nu de stap nog niet nemen. Die willen eerst wat zien!”

Oriënteren
Gert en Carla brachten recentelijk een bezoek aan het dweilorkest Heuronsis uit Windesheim. Om zich te oriënteren. Gert: “Van hen kregen we de bladmuziek voor sommige nummers. Van ‘Het Dorp’ tot ‘Maak me gek’, van ‘Ich bin wie du’ tot ‘Reet Petite’. Bekende melodieën, meezingers. En het is zeer zeker de bedoeling dat we daar ook eigentijds materiaal aan toevoegen. Naderhand waren we zo enthousiast dat ik in de auto Peter Nieuwkamp heb gebeld. Dat was onze oud-dirigent, van wie we noodgedwongen, door de terugval in het aantal leden, een paar jaar geleden afscheid hadden genomen. Vonden we heel erg jammer. Peter ook. Maar hij wilde meteen terugkomen. De woensdag erop stond hij gewoon weer te dirigeren. Alsof hij nooit weg was geweest!”

Ze geven het toe: niemand had echt verwacht dat de advertenties zouden helpen. Maar ja, je probeert wat. Rudi: “We zijn zelf volledig verrast. Gered door een laatste noodgreep. We hadden wel eens eerder advertenties laten plaatsen, maar dat leverde nooit reacties op. En nu kunnen we verder als dweilorkest. We hebben weer goede vooruitzichten!”

Geïnteresseerd? Iedereen is welkom om vrijblijvend een kijkje te nemen tijdens een oefenavond; elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur aan de Industrieweg 1a in Wijhe. De koffie staat klaar. Bellen kan ook: 06-31197219 of 06-27582665.

Investeren
Door de nieuwe start, durft de vereniging ook weer te investeren. In september begint een gedeeltelijke verbouwing van een drietal bijgebouwen aan het pand, die onder andere worden gebruikt als opslagruimte en bestuurskamer. “Hadden we al eerder willen doen. Het is allemaal sterk verouderd, maar ja, als je toekomst onzeker is, ga je niet investeren. Nu durven we het aan.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.