met camera bewijzen dat steenmarter weidevogeleieren vreet

Een van de proefvelden met camera staat aan de Gravenweg in Lierderholthuis. Op de akkers van Marcel Strijtveen, LTO-bestuurder en weidevogelbeschermer. Strijtveen: “Als ik ’s nachts een rondje maak, kom ik misschien één vos en wel tien steenmarters tegen. Daarnaast zien we dat de predatie van nesten de laatste jaren stijgt van twintig naar wel veertig procent.” Voor Strijtveen is één en één twee. “Maar bij de provincie willen ze natuurlijk zeker weten dat het de steenmarter is. Daarom zijn we met de cameraproef begonnen om bewijsmateriaal te hebben.”

Lierderbroek
De camera’s staan in velden in het Lierderbroek, Staphorsterveld en Tolhuislanden. De proef die dit broedseizoen duurt, maar vermoedelijk volgend jaar wordt voortgezet, is een gezamenlijke actie van de weidevogelverenigingen Midden en Noordwest Overijssel.

Als de proeven aantonen dat het inderdaad de steenmarter is die de nesten van weidevogels leegvreet, dan wil Strijtveen Gedeputeerde Hester Maij er toe bewegen een ontheffing te krijgen op het verbod de steenmarter te bestrijden.

Hoe de marter dan bestreden moet gaan worden, weet Strijtveen niet precies. Vangen in kooien of schieten zijn opties. “In Duitsland gebruiken ze zelfs klemmen, daar mag er gewoon op gejaagd worden”, aldus Strijtveen, die er aan toevoegt dat de steenmarter uit het oosten komt oprukken. Vanuit Duitsland dus. Strijtveen: “Hij zoekt zijn weg steeds verder naar het westen.”

In kaart brengen
De nesten van weidevogels worden sinds jaar en dag beschermd door vrijwilligers, op percelen van boeren die daar toestemming voor geven. De vrijwilligers zoeken de velden af en laten zich daarbij leiden door het vlieggedrag van de vogels in de paringstijd. Tegenwoordig worden ze daarbij geholpen door drones. “Met een drone kunnen we de nesten nog veel beter vinden. Die werken met infrarood. De programmatuur wordt ieder jaar beter, zodat we steeds minder foutmeldingen vanwege hazen of muizen krijgen.”

“Want ook al zoek je nog zo goed, je ziet er altijd ook een boel over het hoofd!” heeft Strijtveen ook dit jaar weer gemerkt. Hij had geen nesten van de tureluur gevonden, toch zijn er op een stuk of vier nesten jonge vogels uit hun ei gekomen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.