lauk scholten en schotman

Wat citaten: “We worden door dit dictatoriale opdringkabinet verplicht om een heel regiment economische nep-vluchtelingen met tegengestelde culturen op te nemen, alleenstaande kerels met een gevaarlijk geloof en het recht van de sterkste-mentaliteit en een gevaar voor onze samenleving”. Dat is dus mevrouw Scholten.

Johan Schotman ziet dat heel anders. “Nu is er een grote groep mensen die ons vraagt om hen te helpen. Niet om daar naar toe te komen, en met gevaar voor eigen leven daar voor hen te vechten. Die hoop op vrede daar, hebben ze allang opgegeven, ze zijn het geweld ontvlucht. Nee, ze vragen ons om hen te helpen aan de drie basisbehoeften. Zodat ze weer een bestaan kunnen opbouwen, hier of als het weer mogelijk is in eigen land.”

En zo gaan beiden door. “De economie vaart er wél bij, meer banen voor Raalte, maar de vrouwen op het industrieterrein, die ’s avonds alleen een kantoor schoonmaken……. nemen massaal ontslag? Jonge meisjes worden maar niet meer aangenomen wegens gevaar? Folders rondbrengen door scholieren in de winter, ochtendkrant rondbrengen… ik zou mijn kinderen dat niet meer laten doen en zelfs als volwassen vrouw is het een risico. Jammer maar helaas, geen zakcentje meer,” zo zegt mevrouw Scholten.

“Natuurlijk zullen er straks akkefietjes zijn. Tuurlijk zullen er dingen gebeuren dat we zeggen ‘moet dat nou’. Maar ook dan kunnen we toch net als nu om de tafel gaan en er over praten en aan een oplossing werken? Vanuit de COA, de gemeente en de politie zijn er toch genoeg mogelijkheden om  met elkaar in gesprek te gaan? Ik hoop echt dat ik over vijf jaar nog steeds kan zeggen dat ik er trots op ben een Raaltenaar te zijn,” zo ziet Schotman dat.

Persoonlijk deel ik zijn mening. Maar ik vind ook dat mevrouw Scholten haar wat sombere visie mag geven. In beide gevallen verdienen ze het niet om door voor- of tegenstanders verketterd te worden zoals nu (te) vaak gebeurt op de verschillende social media en nieuwssites, ook in het altijd als gemoedelijk, nuchter en gastvrij omschreven Salland.  

Sommige ouders in Heeten mogen dus ook zeggen dat ze bang zijn voor dagelijks twee bussen met AZC-kinderen op hun basisschool. Net zoals herenboer en ondernemer Henk Aa namens Beaphar een ton mag aanbieden voor twee taalcoaches voor de asielzoekers.

Het blijft vreemd dat we op 4 en 5 mei net de bevrijding en vrijheid gevierd hebben om dat daarna 363 dagen te vergeten. En direct gaan schelden als iemand toevallig een andere mening heeft. Kan Henk Aa trouwens niet gewoon Scholten en Schotman uitnodigen op boerderij Aver Heino voor een bakkie met biologische koffiemelk?

Lauk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.