lauk dorpsdichter

Met pittige uitspraken en erotische tweets die al snel onder de naam ‘pornotweets’ door iedereen gelezen werden. De Stentor stond er vol mee, RTV Oost kwam in actie, Ronald Giphart vond het geweldig. Om een indruk van de stijl van Thijs te geven, tijdens de preparty van Ribs en Blues datzelfde voorjaar van 2013 sprak de nieuwe dorpsdichter over ‘slavenschepen vol met niet-sollicitanten allemaal in hetzelfde schuitje’.

Meer interesse opwekken voor literatuur? Vergeet het maar. Volgens Thijs, jeugdleider bij de VV Heino, vonden zijn jongens het maar oersaai als hij een gedichtje voor ging lezen.
Een jaar later haalde Thijs zelfs maandblad HP de Tijd. Auteur Sjoerd Hartholt schreef een prikkelend stuk onder de kop ‘Hoe dorpsdichter Thijs Poelhekke een boerengemeente op zijn kop zette.’

Dat ging er in de literaire grachtengordel als koek in; een dichter die door dom en onnozel volk ver weg daar ergens in Twente of de Achterhoek niet wordt gewaardeerd. Waarbij niemand de dubbele bodem opmerkte; Sjoerd Hartholt komt namelijk uit Lierderholthuis en dat ligt in diezelfde boerengemeente, zowel voor als na de herindeling.

Het leverde dus meer reuring op dan zijn twee voorgangers ooit hebben veroorzaakt. De organisatie zag het met lede ogen aan. Misschien dat we de regels nog maar eens moeten bekijken, zo liet Gerda Westinga van de organiserende Raalter bibliotheek weten. Bij de bibliotheek hebben ze wat met literatuur (behalve als je een boek niet op tijd terugbrengt), maar het moet netjes, correct en rustig blijven. Waarna het hele fenomeen dorpsdichter een stille dood stierf. De twee jaar van Thijs zijn namelijk al lang om, maar er is nooit een opvolger gekozen. Eigenlijk is hij nu dus Raalter dorpsdichter voor onbepaalde tijd. Dichter met tbs zeg maar.

En Thijs zelf? Die twittert er ‏als @ThijsPoelie nog steeds volop op los. Over van alles en nog wat maar weinig met Raalte of Heino. Wel met Dalfsen. Na het recente treinongeluk daar was het; ‘Voor wat hoort wat: bij het bergen van de trein komt die hoogwerker nog mooi van pas!’

Thijs heeft andere zaken aan zijn hoofd. De kwaliteit testen van gehaktballen in voetbalkantines bijvoorbeeld; ‘Kantine ZAC, een 8+’. En dit schreef hij 31 december; ‘#Voornemen 2016: geen tijd en geld meer in hoogopgeleide mokkels steken, maar rap op zoek naar datingsites voor de dommere, naïeve vrouw.’ Ik heb sterk de indruk dat Thijs door 3 jaar dorpsdichterschap niets veranderd is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.