landwinkel de knapenvelder in voormalige ontvangstruimte

“En zo meteen verkopen we een deel van onze producten ook verpakkingsvrij”, vertellen Yvonne en Wilma Tuten namens de Knapenvelder. “Rauwe melk kun je straks bij ons ophalen met een emmer of een melkbus. oliën, azijn, melk, we hebben het allemaal op de tap. Ze beginnen te lachen. “Als je het wilt, kun je het zelfs in een klomp meekrijgen!”

Dat alles betekent dus het einde van de bijeenkomsten en de feestjes bij de Knapenvelder. “Het werd allemaal teveel”, vertelt Wilma. “We blijven echt wel toeristen ontvangen, en hebben een rustpunt buiten en we houden ook een koffiehoekje in de winkel. Op ons melkveebedrijf met 110 koeien verwerken we een groot deel van onze melk tot een breed assortiment zuivelproducten en natuurlijk hebben we nog de winkel op ons eigen erf. Dat zijn onze drie hoofdtakken en we realiseerden ons dat we daar al druk genoeg mee waren. We gaan terug naar de basis. Bovendien hebben we ook nog eens zeven kinderen. We hoorden mensen wel eens grappen: ‘kinderopvang doen ze er ook al bij’.”

Maar er speelde nog wat mee. De winkel, waar de eigen producten werden verkocht, aangevuld met diverse artikelen uit de Landwinkel-lijn, was te klein geworden. “De klandizie groeit. Onze cadeaupakketten doen het heel goed, maar ruimte om die te presenteren, was er niet eens. Elk schap stond al bomvol. Zo meteen groeien we van ongeveer dertig naar negentig vierkante meter. Die extra ruimte zullen we deels dus ook gebruiken om het assortiment beter en ruimer te presenteren.”

Puur
Terwijl hun partners Edwin en Erjan zich meer richten op het boerenbedrijf, is de Landwinkel het ‘domein’ van Yvonne en Wilma. Ze zijn momenteel nog druk bezig met de inrichting van de nieuwe winkel. Trefwoorden: hout, natuurlijke materialen en een landelijke stijl. Het assortiment is breed: van eigen dagverse zuivel tot boerenkaas (van een collega Landwinkel), van brood- en bakmixen tot vlees van de eigen koeien, van jams tot droge worst, van boerenijs tot diverse speltproducten; voor zover mogelijk alles uit de eigen streek. “We verkopen biologische en gangbare producten in winkel”, stelt Yvonne. “De nadruk ligt op zo puur en milieu bewust mogelijk. Het verhaal achter het product moet kloppen.”

Verpakking
Tapjes voor zuivel, oliën, azijn en honing; noten, muesli, fruit en chocolade uit de schepbak; zo meteen is het heel simpel: zelf een zakje, fles of pot meenemen en de gewenste hoeveelheid afvullen. Goedkoper ook nog, omdat er niet voor de verpakkingskosten hoeft te worden betaald. Eventueel zijn er ook kleine, milieuvriendelijke tasjes van Earthwise verkrijgbaar voor groente en fruit. Deze zakjes hebben een jarenlange levensduur en zijn wasbaar. De keuze om ook verpakkingsvrij producten aan te leveren, is genomen op ideële gronden. Yvonne: “Begrijp ons niet verkeerd: we bieden de producten ook nog echt wel met verpakking aan; het gaat erom dat we de keuze bieden. Zo’n verpakking kost alleen maar extra geld. En het is minder goed voor het milieu. Voor steeds meer mensen wordt dit belangrijk. Bovendien kun je hierdoor ook kleinere porties meenemen. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat mensen voor een bepaald gerecht een specifieke olie nodig hebben, een fles kopen, en die olie vervolgens maar een keer gebruiken. Hiermee gaan we dus ook verspilling tegen.”

Eigen producten
De hoeveelheid boerderijwinkels lijkt afgelopen jaren flink groter te zijn geworden. Het is dus belangrijk om je te onderscheiden. Yvonne en Wilma weten er alles van. “Je moet een eigen koers varen, dat is hoe dan ook belangrijk. Maar ook het aanbieden van eigen producten, zoals wij doen met vlees en zuivel, is van belang. Daarmee onderscheid je je. Mensen zijn tegenwoordig echt bereid om voor goed vlees een stuk te rijden. We ontvangen hier klanten uit Olst, maar ook uit Borne. Echt, ze komen nog uit Apeldoorn, geen woord van gelogen!”

Landwinkel de Knapenvelder is te vinden aan de Knapenveldsweg 29 in Raalte, tel: 0572-352238. Meer informatie op staging2.deknapenvelder.nl.

Activiteiten
Op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei zijn er twee feestelijke dagen. Daarbij is niet alleen de winkel geopend, maar er zijn er ook verschillende extra activiteiten. Beide dagen is er van 11.00-15.00 uur een doorlopende demonstratie hapjes maken/proeverij. Voor de kinderen is er een springkussen. Een goochelaar verzorgt op zaterdag tussen 10.30 en 14.30 uur diverse acts, oftewel ‘boerenmagie’. Op vrijdag is de winkel geopend van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.