investeren in platteland is zinloos zonder snel internet

In dit interview legt Strijker uit dat je echt niet meer zonder goed internet kunt en dat het internet op het platteland bepaald niet dat predicaat ‘goed’ mag hebben. Nu al niet, laat staan volgend jaar of het jaar daarop. “Want ieder anderhalf jaar verdubbelt het gebruik van internet.”

Het is echt heel traag
Het internetbelang wordt dus groter en groter. Tegelijk is het maar moeilijk uit te leggen hoe traag internet op het platteland écht is, als je niet beter weet dan dat een klik op de knop de computer razendsnel de informatie doet oproepen waarom je vraagt.

Strijker leg de technische kant ervan uit: “Op het platteland heb je alleen de beschikking over een telefoonlijn. In bebouwd gebied had je voor het glasvezeltijdperk tenminste nog coax, voor de tv, daar kon je redelijk goed internet doorheen krijgen. Maar met die ene telefoonkabel op het platteland, moet je het met z’n allen doen. Alle signaal – van telefoon en internet – gaat over diezelfde kabel. Hoe verder je van de verdeelkast woont, hoe miserabeler het wordt.”

Strijker geeft een voorbeeld vanuit het zuidelijke plattelandsdeel van Drenthe waar hij zelf woont. “Kwam ik de buurman tegen en zei ik ‘jij was er vanmorgen vroeg uit!, het internet was om half acht al heel traag’. Zei de buurman dat het zijn kinderen waren die al vroeg aan het gamen waren… Als vooraan de lijn iemand data gebruikt, gaat dat ten koste van de snelheid achteraan.” Even ‘Uitzending gemist’ bekijken is dan al geen optie meer.

Strijker: “Internet is een basisbehoefte. Denk aan Marktplaats. Je mail bekijken, met steeds meer zware bestanden er tussen als foto’s en filmpjes. Even Facebook checken. Of koken: heel veel mensen koken tegenwoordig met info die ze van het net halen. Downloaden wil nog nog wel. Maar uploaden is soms een ramp. Nu al. En dat is zeker voor bedrijven en bedrijfjes een heel groot probleem. En dan te bedenken dat ieder anderhalf jaar het gebruik van internet verdubbelt!”

Al met al heb je het dus over de leefbaarheid op het platteland. Over hoe je internet in privésfeer gebruikt, maar ook over de lerende en studerende jeugd, de boeren-, toeristische en andere bedrijven die internet nodig hebben en over de ouderen die langer thuis móeten blijven wonen omdat de verzorgingstehuizen in ons land dicht gaan. In een reeks volgende verhalen behandelen we die apart.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.