in beeld grote interesse voor heropening medine raalte

Na een grondige renovatie opende cultureel centrum en moskee Medine Raalte vandaag weer de deuren. In dit weekend wordt de heropening feestelijk gevierd. Johan Wolff was er bij en maakte foto’s.

De jaarlijkse open dagen zijn bedoeld om elkaar te leren kennen. En dat is zo verkeerd nog niet in deze tijden. De islam ligt onder vuur. Turkije ligt onder vuur. Erdogan ligt onder vuur. Wat we er van meekrijgen krijgen we door de bril van westerse media voorgeschoteld. Zaterdag hebben we hier en daar een balletje opgegooid en dan blijkt er ook een andere kant.

“Kijk, wie aan Turkije komt, komt aan ons”, zegt Bülent Köse, voorzitter van Medina als we hem vragen naar Ebru Umar. Maar inhoudelijk wil hij zich niet in die discussie mengen.

En president Erdogan? Die heeft wel wat aan ontzag verloren nu premier Davutoglu opgestapt is. “Veel Nederlandse Turken stemden op de AK-partij, vanwege Davutoglu, niet om Erdogan”, legt Köse uit. “En Davutoglu heeft al zijn verkiezingsbeloftes ingewilligd. Minimum lonen omhoog, gratis zorg, gratis studeren, het is er allemaal. Dus nu hij opstapt omdat Erdogan de afspraken die Davutoglu maakte met Europa niet nakomt, dat is wel een minpunt!”

Köse stapt net zo makkelijk over op de Medina. “We hoeven hier geen minaret. Nergens voor nodig en het is voor het geloof niet verplicht. Je zou er alleen maar problemen mee op je hals halen” Of: “we willen dat de omgeving van de moskee er netjes uit ziet. We het plein zelf bestraat en ook een heg langs de weg gezet, zodat het er van de straat net zo uit ziet als bij andere tuintjes.”

Medine is benaderd door de gemeente of ze straks iets kunnen betekenen voor het AZC. “Als de helft van die 950 mensen Moslim is, kunnen we die hier niet allemaal in de Moskee hebben. Dan kunnen ze beter een gebedsruimte op het AZC maken. Maar we willen op allerlei fronten helpen. Activiteiten organiseren, zorgen dat er Imams zijn, helpen met de taal, met alles waar we mee kunnen helpen zullen we dat doen,” verzekert Köse, die wel blij is dat de gemeente hen er bij betrekt.

Zaterdag konden bezoekers genieten van Ebru-kunst, rondleidingen, diensten, een kinderprogramma met veel speelvertier, muziek, een verloting met vele prijzen en nog veel meer.

Zondag is de tweede open dag. Neem wel even een paar euro’s mee, want je kunt er heerlijke hapjes en drankjes kopen uit de Turkse keuken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.