glasvezel in engeland verandert het platteland razendsnel

Want snel internet is gewoon een must, daar is Jansman van verzekerd, en hij gebruikt zijn kennis van Beaphar en meerdere buitenlanden daarbij als voorbeeld. Jansman is in goed gezelschap van bijzonder hoogleraar Strijker van de Universiteit van Groningen die het standpunt huldigt dat je net zo goed niks in het platteland kunt investeren als er geen snel internet is. “Iedere geïnvesteerde euro is een weggegooide euro!” 

Jansman: “Kleine kantoren, opleidingscentra, lichte vormen van industrie. In Enveland mag het. Maar ook mogen er woonunits van boerenopstallen gemaakt worden. Er is daar een paar jaar geleden een versoepeling in de wet gekomen waardoor het op diverse locaties mogelijk is de bestemming te wijzigen. Beaphar UK had ook zoiets op het oog. Helaas was de internetverbinding ‘rubbish’ en zijn ze nu op zoek naar iets anders. Onze medewerkers daar gaan regelmatig op cursus. Die zijn vaak op een verbouwde boerderij.”

Jansman ziet in Engeland een voorbeeld voor Nederland. “Boeren met mini-campings, lichte horeca, verkoop aan huis van zelfgemaakte producten. Dat is er al. Maar het gaat ook slecht met de landbouwprijzen. Er zullen meer boeren stoppen en grote bedrijfsgebouwen komen vrij. Dit kun je niet allemaal volstoppen met caravans. Maar die gebouwen zijn wel geschikt voor zzp’ers die wel wat ruimte kunnen gebruiken. De provincie en gemeenten zouden wat dat betreft wel soepeler mogen worden op het platteland. Mogelijkheden voor goedkope huurunits op een groot erf, zowel voor wonen als bedrijfjes of vakantiewoningen. Voor starters die dan voor normale prijzen kunnen huren en een paar jaar kunnen sparen voor die koopwoning. Ik denk dat het Britse model voor een groot deel gekopieerd kan worden.”

Jansman legt rechtstreeks een relatie tussen een verglaasd buitengebied en de mogelijkheid er aantrekkelijk te wonen en te werken. En de in deze reeks eerder aangehaalde hoogleraar Plattelandsontwikkeling Strijker is dat helemaal met hem eens. Volgens Strijker loopt het platteland vast zonder snel internet. Boerenopstallen die geen nieuwe bestemming krijgen, leiden tot verloedering.

Beaphar zelf is wel een mooi voorbeeld van hoe snel het kan gaan met internet. Jansman: “Acht jaar geleden hadden we een 2,3 MB SDSL-verbinding. In 2009 zijn we overgestapt op 20 MB, in 2014 op 50MB en nu zitten we op een verbinding van 100 MB. Dankzij het glasvezelproject van Reggefiber een paar jaar geleden, hebben we nog een paar 100 MB glasvezelverbindingen extra!”

Dankzij glasvezel kan de multinational alle ICT van al haar bedrijven voor over de hele wereld verzorgen vanuit Raalte. “In Raalte staat een datacenter waarop alle programma’s draaien.

We hebben naast 150 gebruikers in Raalte ook zo’n 150 medewerkers van buitenlandse kantoren en verkoopmedewerkers op onze systemen. We merken dat de kantoren met glasvezel een stuk minder last hebben van vertragingen. De glasvezelverbinding werkt gewoon altijd goed.”

Het inkijkje dat Jansman geeft in de digitale bedrijfsstructuur is fascinerend: “We zien het thuiswerken toenemen. Een pc en een goede internetverbinding is het enige dat nodig is. Soms moet ik aan een project werken en dat gaat thuis beter dan op een druk kantoor. Of tijdens een schoolvakantie als de kinderen thuis zijn, hoef ik geen verlof op te nemen. Vorig jaar hebben we onze telefooncentrale de deur uit gedaan. De telefonie komt nu uit ‘de cloud’. Als ik thuis ben kan ik via een appje op de telefoon gewoon mijn kantoortoestel doorschakelen naar mijn mobiel en ik ben bereikbaar. We zien vaak jonge ouders thuiswerken, maar ook medewerkers die tijdelijk ziek zijn, pakken thuis toch nog even een paar uur mee als ze zich weer wat beter voelen. Door deze faciliteiten te bieden is Beaphar een aantrekkelijke werkgever. Maar dan moet je als medewerker zelf wel een goede internetverbinding hebben!”

Beaphar Raalte is het regiecentrum van alle vestigingen in Europa. “En dus communiceren we de hele dag met het buitenland. Er zijn allerlei projectgroepen via Skype for Business, met webcamera’s communiceren we in meerdere landen met elkaar, we delen onze beeldschermen of nemen computerapparatuur op afstand over, kunnen dan instellen en configureren. Dat scheelt heel wat vliegtickets en reis-uren.

Die nieuwe mogelijkheden maken het voor grote jongens als Beaphar overigens ook mogelijk naar heel andere huisvesting te kijken. Grote magazijnen zijn minder en minder nodig. Jansman: “Verkoop via internet vergt een geheel andere logistiek. Nog geen twee jaar geleden heeft Beaphar de logistiek van alle eindproducten uitbesteed. We hadden vier grote magazijnen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland die de winkels bevoorraadden. Nu gaat alles naar één magazijn die heel Europa bevoorraadt. De hele dag vliegen de orders en facturen via beveiligde internetverbindingen naar dat magazijn. Een direct gevolg is dat Beaphar Engeland het pand met magazijn heeft verkocht omdat dit veel te groot was. We zijn alleen maar een klein kantoor nodig met een glasvezel verbinding. Beaphar UK wilde wel graag naar het platteland. Maar ja, het internet was te slecht.”

Jansman tipt tot slot nog deze serie achtergrondartikelen over leegloop op het platteland. “Men twijfelt over het effect van veel maatregelen en dat krimp niet te voorkomen is, maar iedereen is het er wel over eens dat breedband een grote verbetering is en in ieder geval helpt de kwaliteit te verhogen. Daarnaast is goedkope woonruimte voor jongeren en bereikbaarheid van onderwijs erg belangrijk.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.