glasvezel het is niks duurder

“Iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, is een weggegooide euro als er geen snel internet is.” Die stevige woorden spreekt professor doctor Dirk Strijker uit en hij kan het weten want hij is bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

En omdat ieder anderhalf jaar het gebruik van internet verdubbelt, heeft het platteland volgens Strijker eigenlijk geen keus. Het is of glasvezel, of achterop komen. Je zou dus denken dat glasvezel een nuts-voorziening moet zijn. Maar dat is het niet. Strijker: “daar zullen we het mee moeten doen.” Strijker kan overigens wel beredeneren waarom ‘glas’ niet gelijkgetrokken wordt met gas, water en elektrisch.

“De aanleg kost een paar miljard, 85% van de kosten zit ‘m in het graven, en onze politici die daar over gaan wonen allemaal in de Randstad. Die hebben geen idee hoe traag traag écht is. En ja, die enkele politicus die uit de provincie komt woont hier in het oosten in de stad en is door de week altijd in Den Haag.

Verschil tussen de koperdraad (telefoon) en glasvezel is dat bij koper iedereen op dezelfde kabel zit, terwijl bij glasvezel iedereen zijn eigen draadje krijgt. Je hebt dus altijd dezelfde snelheid.

Even duur
Heel erg is het ook weer niet, dat Den Haag Nederland niet op glas legt, “want de investeringsmaatschappij van Cogas die dat nu doet, komt uiteindelijk op dezelfde kosten uit als die je op het platteland nu kwijt bent voor internet, terwijl je er dus wel veel meer voor krijgt.

Tel maar eens op wat je nu kwijt bent aan telefoon, televisie en internet bij elkaar. En vergelijk dat maar eens met de nieuwe mogelijkheden.” En inderdaad, voor 45 euro heb je al een compleet pakket, waar dan nog een tientje bij op moet voor het glas-netwerk. Daar zit het aanleggen al bij inbegrepen.

Waarde van je huis
“Verschil met een nutsvoorziening is wel dat je nu afhankelijk bent van de solidariteitsgedachte van iedere plattelander. Als jullie daar in Salland de vijftig procent niet halen, gaat het feest niet door, dus moeten eigenlijk ook de mensen meedoen die het belang ervan niet zien. Waarbij het vooral om ‘niet zien’ gaat, want het belang is er, voor iedereen. Is het niet nu, dan is het wel straks een keer.

Ga maar na: internet wordt steeds belangrijker. Als je straks een huis wil verkopen zonder internet gaat dat ten koste van de prijs. Als je jonge kinderen hebt die straks gaan studeren, ga er maar van uit dat ze heel veel internet nodig hebben. Of als je straks zorg nodig hebt? Er zijn al ziekenhuizen die je na en operatie naar huis sturen en jouw situatie dan digitaal monitoren. Als je dan geen goed internet hebt, ga je eerst naar een verpleeghuis.

Nee, er is niemand meer die tussen nu en heel binnenkort vol kan houden dat hij niks met internet doet en er ook niks mee gaat doen. Het kan hooguit zijn dat iemand helemaal niet beseft dat hij voor bepaalde diensten al lang internet gebruikt.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.