gerlant zielman criminele inbraak bij boer in dalfsen

Gerlant Zielman: De oproep hier om met de trekker naar Amsterdam te gaan afgelopen week heeft nog al wat teweeg gebracht. Verhitte discussies van voor- en tegenstanders op de diverse sociale media in het hele land.  Maar met als resultaat dat er dinsdag een grote schare boeren en trekkers in Amsterdam is. Daar kom ik straks op terug.

Ook in het nieuws het groepje ‘269 life The Netherlands’, dat aankondigt bij boeren in de stallen te gaan inbreken om de door hen gevreesde misstanden te filmen en aan de wereld te laten zien. En verdomd; de idioten sloegen écht toe: Bij de familie Visscher in Dalfsen. Ze hadden beelden gemaakt  van vrolijk scharrelende kippen in grote ruime stallen en die op Facebook geplaatst.

Dat moest dan erg zijn? Ze gingen er even aan voorbij dat ze zelf criminele dingen doen, inbreken in andermans eigendommen, geen enkele rekening houdend met hygiënemaatregelen en zo dus eventuele ziektes kunnen verspreiden. Op de sociale media ging ‘het los’, precies wat ze wilden: aandacht.

Een regel van Facebook: “We verbieden het gebruik van Facebook voor het vergemakkelijken of organiseren van criminele activiteiten die mensen, bedrijven en dieren fysiek kunnen schaden of mensen of bedrijven financiële schade kunnen toebrengen.” Dus ik heb betreffende pagina bij Facebook gemeld. Moeten jullie allemaal doen, om deze gekken hun podium te ontnemen.

Dit weekend las ik een tweet van Wakker Dier over een criminele Oekraïense kippengigant, gesponsord door Rabobank Nederland, die naar Nederland komt. “MHP is de grootste kippenboer (of de enige) van Oekraïne. De eigenaar, Kosyuk, betaalt geen belasting door slim gebruik te maken van een oud verdrag tussen de Sovjet-Unie en Cyprus. Verder hoeft hij zich niet aan allerlei milieuregels te houden die voor Nederlandse producenten wel gelden. Daarom heeft de EU een tariefmuur ingesteld tegen kippenvlees uit dit land, om oneerlijke concurrentie te vermijden. Het associatieverdrag regelt dat die verdwijnen, zonder dat de milieuregels en belastingconcurrentie worden aangepakt. Dat is dus schadelijk voor onze boeren en onze beurs.”

De Nederlandse boerenbedrijven zijn de meest vooroplopende innovatieve bedrijven in de wereld. Het dierwelzijn is op het hoogste niveau. Maar komen de criminele bedrijven uit het buitenland deze kant op?

Morgen in Amsterdam: Ik wil aandacht vragen voor het MPV, een plan om de melkmarkt in Europa stabieler te maken. Maar is wil eigenlijk aadacht voor een nog veel groter probleem: meer duidelijkheid en een stabieler landbouwbeleid, zo dat boeren ook kunnen ondernemen als een echte ondernemer zoals ze dat in Den Haag zo graag willen.

Of ik daar in Amsterdam voor de menigte boeren wil gaan staan, ze toe spreken, vroeg het NMV. Om eerlijk te zijn, ik ‘schijt al in de broek’ bij het idee! De laatste keer dat ik met knikkende knieën voor een zaaltje met vijftig mensen stond, riep m’n dochtertje achter uit de zaal: “pap, je hebt een kikker in de keel”.  Ga ik het doen? Dat gaan je morgen zien. In Amsterdam.

Je hoeft niet perse melkvee boer te zijn om mee te mogen. Opgeven? Via mail.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.