gerlant hoefsmit op de horecabot

Burgemeester Strien moet een gat in de lucht gesprongen hebben. Als portefeuillehouder zat hij er toch maar lekker mee. Dat ambitieuze plan wat maar niet van de grond leek te komen en je moet er dan als bestuurder toch maar wat mee…

Hoefsmeden, de enige mensen in de paardenwereld die met hardwerken een goede, eerlijke boterham verdienen. Ik loop al een aantal jaartjes in die paardewereld mee, al veel gepoch en stoere verhalen gehoord. Maar nog nooit iemand gezien die er echt van kon leven, tenminste op die hoefsmeden na dan. Ik ken er een paar, ze verbazen me elke keer weer. Vroeger hadden wij in Raalte Jo Arling. Als hij bij ons thuis kwam de paarden bekappen was ik als kind altijd weer onder de indruk. Voor de duivel niet bang, het paard kon net zo wild zijn, hij kreeg ze klein. Veel kabaal, waar we als kind zeker van onder de indruk waren. Grapjes, bij voorkeur over mooie meiden, en stoere verhalen. En hoe trots dat hij was op z’n kinderen, maar dat ter zijde. De hoefsmeden van tegenwoordig, geld, dat hebben ze , altijd een dikke portemonnee in de achterzak. Mooie huizen in het buitengebied met een paar hectare land en een paar paarden. De droom van vele fysiek hardwerkende mensen. Deze kerels zijn net iets slimmer als de rest denk ik dan maar.

Al die mannen hebben echter in hun werk één nadeel. Het werk wat ze doen sloopt ze lichamelijk. Je wordt er niet erg gezond honderd bij. Maar goed, dat accepteren ze schijnbaar. Pochen kunnen ze ook, allemaal. De één weet nog beter dan de ander hoe het met jou paard is gesteld.  Jo, ik denk met plezier aan hem terug. Nu ik groot ben zie ik het anders, weet ik beter. Hoefsmeden, grote kerels met een klein hartje.  Maar wel op de goede plek. Ze moeten wel pochen, hoe overleef je anders elke dag dat dierlijke geweld?

Jan, 63. Hij  gaat nu dus varen, we moeten nog even wachten op de boot, die vaart nog in Zeeland. Er komt eerst nog even een snackwagen. Dat maakt me niet uit, alles beter dan dat schuw lelijke ding in het staphorster blauw van vorig jaar.  Stiekem denk ik dat Jan nog moet bedenken hoe die boot hier heen moet, hij misschien nog wel vaarbewijzen moet gaan halen om te mogen varen…

Ik kijk er naar uit. Op een mooie najaarsavond over de IJssel, genieten van de mooie uiterwaarden en dan de stoere (paarden) verhalen. Ik ga zeker een keertje mee.

Gerlant

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.