dorpsbongerd lettele feestelijk geopend

In een ontspannen sfeer bekeken de bezoekers de 21 verschillende hoogstamfruitbomen, de fraaie houten toegangshekken en robuuste banken. Tijdens de opening werd er appeltaart, cider en appelchips geproefd. Ook was er honing te koop. Zowel kinderen als volwassen genoten van de buitenactiviteiten, appelproducten en de gezelligheid.

Afgelopen najaar hadden basisschoolkinderen aan de westelijke dorprand al 21 hoogstambomen geplant, 11 appelbomen, 7 perenbomen, 2 pruimenbomen en 1 kersenboom. Op aanwijzing van Lettelenaren had de werkgroep oude rassen uitgezocht, zoals Groninger Kroon, Bellefleur, Sterappel, Notarisappel en oude Oost-Nederlandse rassen, zoals de Köttelpeer en het Sieden Hempke. Deze oude appel- en perenrassen smaken lekker en ze zijn in de winkel nauwelijks nog verkrijgbaar. De laatste weken hebben vrijwilligers geholpen om banken, toegangshekken en informatieborden te plaatsen.

Sociale plek met lekker fruit 
De dorpsbongerd is bedoeld om met Lettelenaren samen te werken aan een eigen boomgaard die gezond en lekker fruit oplevert van streekgebonden rassen. De boomgaard is een ontmoetingsplek met een educatieve functie voor bewoners en schoolkinderen. Vrijwilligers zorgen voor het beheer en onderhoud van de Lettelse dorpsbongerd.

Gezamenlijk initiatief
Vanuit de werkgroep Duurzaam Lettele en Plaatselijk Belang is het idee ontstaan om in Lettele een boomgaard voor de inwoners van Lettele aan te leggen. Stichting IJssellandschap en de familie Schoneveld hebben het perceel op de hoek Oerdijk en Schotwillemsweg beschikbaar gesteld. De inrichting van de boomgaard is samen met buurtbewoners en de Stichting IJsselboomgaarden uitgewerkt. De Lettelse dorpsbongerd is gerealiseerd met medewerking van de Provincie Overijssel, Oranjefonds en de gemeente Deventer. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.