de campinggast vraagt nu eerst of er wel internet is

Het platteland verandert snel qua gebruik. Steeds meer boeren sluiten hun bedrijf, grond en opstallen moeten een andere functie krijgen. Verloedering ligt op de loer. Bestemmingsplannen staan daarom steeds meer toe. Recreatie wordt meer en meer toegestaan. Was kleinschalig kamperen tien jaar geleden nog iets van tien of vijftien plekken met eventueel tien extra plekken voor het hoogseizoen, tegenwoordig is volgens de definities 25 plekken van maart tot oktober al kleinschalig.

De overheid hoopt dat er geïnvesteerd wordt in het platteland. “Maar iedere euro die je in plattelandsontwikkeling stopt, is een weggegooide euro als er geen snel internet is”, zegt Dirk Strijker, bijzonder hoogleraar Plattelandsontwikkeling bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de universiteit van Groningen.

Hij voorziet een toename van het toerisme, maar daarmee ook een toenemende vraag voor internet. “Ieder anderhalf jaar verdubbelt het gebruik van internet.”

De Krieghuusbelten en Camping Heino kunnen hun klanten internet aanbieden. Draadloos, via wifi. Dat doen ze met kunst- en vliegwerk. Camping Heino heeft een straalverbinding geregeld vanaf de Melkfabriek in Heino. Krieghuusbelten haalt het signaal van de watertoren in Raalte.

Camping Heino
“Van 2 tot 80 jaar, allemaal hebben ze wifi nodig: zeggen Toon en Brigit van der Burg van Camping Heino. “Bij aankomst is dat meestal de eerste vraag. Appen, spelletjes, muziek, Youtube, email, voor fiets- en wandelroutes. We heben zelfs een eigen ‘Camping Heino App’ waar alles op te vinden is. Die moeten ze natuurlijk ook lezen! Als het glas komt, doen wij zeker mee! Ook voor de chaleteigenaren op het chaletpark. Als ieder chalet een eigen aansluiting heeft is het gebruik en dus de verhuur ook beter.”

Krieghuusbelten
Ted Westenenk van de Krieghuusbelten merkte de toename van internet: “Sinds 2008 hebben onze gasten beschikking over een dekkend wifi-netwerk op ons park. In eerste instantie gebeurde dit via het kopernetwerk van KPN. De aanvoercapaciteit bleek al snel niet meer voldoende en hierdoor moesten wij op zoek naar alternatieven. We merken dat de vraag ieder jaar toeneemt. De gast verwacht dat hij op ons park van dezelfde internetcapaciteit gebruik kan maken als dat hij thuis gewend is.”

De behoefte aan glasvezel is volgens Westenenk daarom groot: “Vroeger moesten we voor kinderen ballen oppompen, nu moeten wij wifi instellen voor hun tablets en smartphones. Ze willen alles kunnen doen wat ze thuis ook kunnen. Dus netflixen, uitzending gemist bekijken, dat soort dingen. Dat vraagt een grote bandbreedte. Die bandbreedte moeten we in drukke periodes soms beperken, aangezien anders de boel op tilt slaat!”

De Zwerver
Martin Hondeveld van minicamping De Zwerver heeft al zijn gasten op zijn eigen ADSL-aansluiting, op de telefoonlijn dus eigenlijk. “De behoefte bij klanten neemt sterk toe. Enkele jaren geleden vroeg nog maar een enkeling om internetverbinding maar tegenwoordig laten ze zelfs je camping links liggen wanneer er geen internetverbinding is.”

“Op dit moment kan ik alleen internetverbinding bieden bij de receptie. Capaciteit en snelheid zijn niet voldoende om dit uit te breiden. Maar de behoete bij de klanten is andes. Die willen internet op de plek, dus bereikbaarheid op het gehele terrein en ín de caravan.

“Bij veel gebruik op de camping merk ik dat ik zelf het internet niet meer op kom of dat het erg traag wordt. Eigenlijk niet te doen dus,” constateert Hondeveld. “De behoefte aan glasvezel, of een ander netwerk, om mijn snelheid en capaciteit op te kunnen voeren is dus erg groot.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.