column rick geen euro meer naar afrika

In een artikel las ik over een vrouw uit Zambia. Ze vertelde dat haar familie nog dagelijks lijdt onder de gevolgen van ontwikkelingshulp. Machthebbers plunderen de staatskas die gevuld is met de euro’s die wij bedoelden voor ‘de arme kindjes’. Die corruptie doordrenkt daar de hele samenleving en schaadt bovendien de export. Onze hulp maakt de Afrikanen lui.

Zelfs de vele oorlogen in Afrika zouden volgens velen een direct gevolg zijn van onze ontwikkelingshulp. We hebben een veel te romantisch beeld van donaties. We zien Marco Borsato en Ali B op tv zakken rijst uitdelen aan broodmagere kinderen met vliegen op hun gezicht. Maar een paar kilometer verderop worden kindsoldaten getraind om elkaar overhoop te schieten.

Ik ben helaas niet de enige die in het verleden geld heeft gestopt in de bodemloze put die Afrika heet. In de afgelopen decennia heeft Nederland meer dan 800 miljard euro aan ontwikkelingshulp besteed. Daarmee hadden we ook onze gehele staatsschuld kunnen aflossen, onderwijs gratis kunnen maken, of iedere Nederlander 50.000 euro kunnen geven. Maar we doneren liever. Om ons geweten af te kopen.

Nu geloof ik wel in een zekere vorm van ontwikkelingshulp en vind ik het ook onze taak om als rijk Westers land hulp te bieden. Maar geld is niet de oplossing. Dus als mijn kinderen ooit vragen of ze geld aan de arme kindjes in Afrika moeten geven, zal ik zeggen: ‘nee hoor, daar worden ze helaas niet beter van. Koop maar een lekker ijsje van je geld’.

Rick Evers

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.