boer had zelfs geen geld voor moederdagcadeautje

Dat zegt Gerlant Zielman uit Laag Zuthem. Zijn speech is inmiddels uitgesproken, de tekst zoals hij die ongeveer bezigde, staat hieronder.

De melkboeren voeren actie tegen de lage melkprijzen die ze krijgen. Ze doen dat bij een vergadering van de landbouwministers van Europa die vandaag in Amsterdam bijeen zijn.

Dag mensen, goed dat u er allen bent.

De lage melkprijs is wat u bezighoud, is waarom u hier allemaal staat. En om aandacht te vragen voor het Markt Verantwoordelijkheid Programma (MVP) van de European Milk Board, de MVP, een internationaal voorstel om de misère in de melkvee branche op te lossen.

Mijn redenen om hier te staan?

Sicco Mansholt in de jaren 50 de uitvinder van dit huidige landbouwsysteem stuurde al meer dan dertig jaar terug een brandbrief naar de Europese Unie. “Mensen, dit gaat niet goed, hier komen ongelukken van”, waarschuwde hij. Hij werd uitgelachen en door de politiek en grote concerns weggehoond.

Ik heb jaren tegen dovemans oren gezegd, geroepen: 1 april 2015, toen het melkquotum afgeschaft werd: ’ze denken dat het bevrijdingsdag wordt, die melkboeren, maar het wordt een lijdensdag. Ik denk dat ik die term heb uitgevonden. Maar ik werd op vergaderingen door bestuurders in de branche uitgelachen, weggehoond.

Als erfbetreder de afgelopen dertig jaar, in welke hoedanigheid dan ook, heb ik diverse misères in de landbouw mee gemaakt met als triest hoogtepunt tijdens de varkenspest in 97, een hangende boer, vader van een jong gezin.

Ik heb door de jaren heen diverse schrijnende dingen gezien, meestal gevoed door slechte prijzen als gevolg door een bemoeienis van de politiek. Een vrije wereldmarkt is in mijn ogen niet mogelijk zolang die politici in die vrije markt voedsel als wapen gebruiken. Ik denk daarbij aan de Russische boycot zoals op dit moment.

De 400 dode varkens enkele weken terug in Borculo, zetten mij aan om te gaan schrijven. Ik schreef 400 keer dood. Over hoe ik me voor kon stellen hoe die boer al wel 400 keer dood was gegaan. De reacties die dat gaf hebben me er toe aangezet om hier voor te gaan.

Veehouders huilend aan de telefoon omdat ze het niet wisten, niet zagen zitten, geen geld hadden om voor Moederdag de kinderen een klein presentje te laten kopen. Eén die zelfs geen centen had om voldoende eten voor z’n gezin te kopen. En dat terwijl hij zelf voedselproducent was. Voor mij was het toen ‘tot hier en niet verder’. Ik laat niet weer een jong gezin naar de kloten gaan.

Ik kreeg van een jonge vent, een Facebookvriendje en hier ook aanwezig, een uitnodiging voor de vergadering van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond en de DDB (de andere melkveehoudersbond, red.) in Staphorst enkele weken terug. Hij dacht dat het wat voor mij was, naar aanleiding van mijn publieke uitspreken. Ik denk dat hij wilde dat ik hem ging helpen zijn droom waar te maken, gewoon boer te worden, maar vooral ondernemer te zijn. Ik ben er heen gegaan en tussen de regels door zoveel onvermogen en stress gezien dat ik heb besloten er voor te gaan.

Een lage melkprijs, het gaat samen met stress en emoties, veroorzaakt door betalingsproblemen het niet weten welke regels je aan moet houden, slap beleid.

Protesteren, demonstreren, dat komt ook door die emoties.

Weet u, emoties zijn er niet om weggedrukt te worden, ze willen gevoeld en verstaan worden. Maar zijn ook een leermiddel voor de samenleving.

Door uw aanwezigheid hier met velen, met uw trekkers, laat u uw volksvertegenwoordigers, maar ook uw medeburgers zien dat er iets echt niet goed zit, iets goed mis is. Betalingsproblemen, het niet weten aan welke regels je moet houden… gevolg van slap politiek beleid.

Weet u, emoties zijn er niet om voorkomen of weggedrukt te worden, ze willen gevoeld en verstaan worden. Maar zijn ook een leermiddel voor de samenleving.

Het is goed dat u hier bent. Laten we het verder vooral netjes houden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.