bewust verlichten in de boerenstal veel goedkoper en beter voor mens en dier

Neem melkveebedrijf Hutten uit Haarle. De oude verlichting zette de omgeving ook in het licht en dat was hinderlijk voor de natuur op de Sallandse Heuvelrug. De nieuwe verlichting brengt alleen licht waar het nodig is én bespaart stroom.

Naar aanleiding van de gemaakte energiescan zijn bij agrariër Kievitsbosch in Ramele (Raalte) in de koeienstal de tl-lampen vervangen door ledlampen. Bij de melkrobot zijn een compressor met koeling en een kleinere droger geplaatst. In de kippenstal kwam ledverlichting met witte en rode lampen. Kievitsbosch bespaart nu 19.070 KWh per jaar en heeft het verbruik met 73 procent verminderd. Bijkomende voordelen zijn de veel mooiere verlichting in de stal, de langere levensduur van de compressor en de dimbare en te kleuren verlichting in de kippenstal.

Bij varkensbedrijf Koekoek zijn de 21 tl-lampen vervangen door 4 ledlampen. Dit levert een besparing van 1180 KWh op jaarbasis. Qua branduren gaat led 60.000 uren mee terwijl tl-verlichting al na 12.000 uren vervangen wordt. Dit scheelt in vervangingskosten. Koekoek: “In de bestaande stal was er niet voldoende licht om te werken. Nu is er weliswaar meer watt geïnstalleerd, maar het licht in de stal is voor de dieren beter en ook voor mij om in te werken.”

Praktische tips lichthinder en energiebesparing

• Doe een energiescan voor uw bedrijf.

• Laat een lichtplan maken voor uw stallen.

• Installeer tijdschakelaars en/of sensoren op de verlichting.

• Denk bij open stallen aan de mate van lichtdoorlating van het scherm.

• Erfbeplanting beperkt lichthinder.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.