azc raalte definitief eerste jaar 700 daarna 950 bewoners

Het CDA diende, zoals Salland Centraal vanochtend al meldde, samen met GemeenteBelangen, SP en D66 een amendement in en de PvdA ondersteunde dat. En daarmee is er een ruime meerderheid. VVD, BurgerBelangen en Lokaal Alternatief gingen daar niet in mee. Ook twee raadsleden van het CDA (Van Steen en Hegeman) stemden tegen.

Zeventien raadsleden stemden voor het amendement, acht tegen.

Verdeeldheid binnen CDA
Binnen het CDA was er sprake van verdeeldheid. Elly van Steen en Petra Hegeman stemden tegen het voorstel, terwijl de overige partijen het er wel mee eens waren.

Van Steen stemde tegen naar eigen zegen tegen de ‘kille opvang, op kille plek’. “Liever 400 op een plek in dorp.”

Hegeman zei: “Dit aantal gaat een brug te ver. Vluchtelingen zijn gebaat bij kleine opvang, zodat z met alle rust kunnen starten met het vervolg van hun bestaan.” Ook vindt ze dat andere gemeenten best hun steentje bij kunnen dragen.

VVD, BB en LA
De VVD liet weten nog steeds tegen het voorstel te zijn van 950 bewoners. Ook 700 vindt de partij te veel. De partij wilde dat aantal, net als BurgerBelangen en Lokaal Alternatief, fors omlaag naar 400 bewoners. Het besluit om het eerste jaar 700 vluchtelingen te huisvesten noemde fractievoorzitter Alexander Kreule ‘een stukje salamitactiek’.

“Het eerste jaar is volgens andere gemeenten altijd een opstartjaar. Dus eigenlijk nooit volledig gevuld. Dit is slechts voor de bühne.” Den Daas (LA) noemde het voorstel een ‘fopspeen’.

Nijboer (BurgerBelangen) voegde daar nog wel aan toe, toen bleek dat het voorstel van 700 in het eerste jaar er zou komen, dat ‘we er wel het beste van moeten maken’. “Er moet een goed plan komen.”

Het voorstel om een azc voor maximaal 400 bewoners te realiseren, kon rekenen op weinig bijval. Acht raadsleden stemden voor, zeventien tegen.

Hele raad bij eerste bus
Bert Terlouw (D66) stelde (nog voordat het besluit was genomen) al voor om, zodra de eerste bus met bewoners arriveert, met de hele gemeenteraad klaar te staan om een goede start te maken. Iets wat burgemeester Martijn Dadema van harte toejuicht.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.