raalter politiek denkt nog hetzelfde over azc

GemeenteBelangen en CDA, de twee grootste partijen uit de raad, laten verschillende opties open. “De principebesluiten zijn genomen, de kaders zijn meegegeven en de plannen voor de invulling zijn nog in de maak. Wanneer die klaar zijn gaan we kijken wat de beste invulling is in Raalte”, stelt GemeenteBelangen.

‘Wereld heeft niet stilgestaan’
De CDA-fractie zegt met een open houding naar het raadsvoorstel te gaan kijken en in gesprek te gaan met belanghebbenden om een standpunt te bepalen. “Belangrijk binnen het voorstel is met name: hoe zijn de randvoorwaarden, genoemd in de motie, uitgewerkt in de het voorstel”, aldus Guus Temmink. “Tenslotte heeft de wereld niet stilgestaan sinds december 2015. Er hebben vele gebeurtenissen plaatsgevonden in Europa en Nederland. Met dit in het ogenschouw zullen wij ook hierop het voorstel beoordelen.”

Het standpunt van de VVD, D66 en de SP is nog steeds ongewijzigd. De SP blijft achter het genomen besluit staan, de VVD vindt 950 asielzoekers nog steeds te veel voor Raalte en D66 heeft liever dat het aantal wordt ogpevangen op meerdere plekken.

D66: ‘verspreid opvangen’
“D66 heeft aangegeven dat we in de gemeente Raalte qua grootte rustig 950 asielzoekers kan opvangen en een tijdelijk veilig thuis (Asylum) kan bieden”, legt fractievoorzitter Bert Terlouw van D66 uit. 

“Ten tijde van het principebesluit vorig jaar heb ik helder en publiekelijk aangegeven dat het wel wenselijk zou zijn om bijvoorbeeld 700 mensen op de Zegge asiel aan te bieden en daarbij verder te kijken naar opvang voor de overige 250 middels particuliere initiatieven. Bijvoorbeeld in de vorm van Aanvullende Asiel Opvang (AVO) voor asielzoekers die het extra moeilijk hebben in reguliere AZC ’s, zoals Christenen en homoseksuelen.

Aangezien het college over dat laatste niet wilde nadenken (en zou volgens het college geen draagvlak voor zijn in onder andere Heino) en bij haar standpunt bleef voor 950 mensen op de Zegge, heeft D66 besloten akkoord te gaan met dat aantal op de Zegge.”

Terlouw: “We blijven vinden dat onze gemeente dat aantal kan opvangen. Liefst iets verspreid, maar als dat niet kan volgens het college, dan maar op één locatie. De huidige landelijke discussie gaat nu een kant op die we als D66 fractie vorig jaar al hebben aangegeven. Iets kleinere locatie en dan enkele kleine locaties daaromheen in de gemeente. We zullen het standpunt van het college afwachten.”

VVD: ‘950 gekozen als verdienmodel’
“We hebben als Raalte een morele plicht om ook wat te doen”, laat Alexander Kreule van de VVD weten. “Maar het aantal van 950 lijkt vooral gekozen uit financieel oogpunt, oftewel een verdienmodel.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.