raalter leerlingen op de fiets voor verkeersexamen

De organisatie is in handen van Veilig Verkeer Nederland afdeling Raalte en Lions Club Raalte.

De leerlingen vertrekken vanaf het terrein van SV Raalte aan de Jan van Arkelstraat voor een fietstocht door de wijk Westdorp, waarbij ze allerlei verkeerssituaties tegenkomen.

Route
Het is de route die de Raalter verkeersagent Henk Gerdes van Politie-eenheid Oost-Nederland precies twintig jaar geleden voor het eerste praktijkverkeersexamen in Raalte uitzette. Gerdes bedacht samen met zijn vrouw het parcours met twintig verschillende verkeerssituaties waarop de leerlingen worden beoordeeld.

Diezelfde Gerdes, ook bekend als de videoagent van de televisie, staat vrijdag om 8.50 uur aan de startlijn om de eerste examenkandidaten de weg op te sturen. De verkeersagent fietst zelfs een rondje mee voor zijn ‘herexamen’.

Belang
“De basis van het verkeersexamen is niet veranderd”, vertelt Sander Markerink van Veilig Verkeer Nederland afdeling Raalte. “Maar het belang van het examen is alleen maar groter geworden. Kinderen zijn in het drukke verkeer erg kwetsbaar en moeten de verkeerssituaties nog leren inschatten en beoordelen.”

VVN afdeling Raalte organiseert het Praktisch Verkeersexamen al jaren samen met Lions Club Raalte. “We vinden het belangrijk dat kinderen veilig hun weg vinden in het verkeer”, motiveert Berend Bolt van de serviceclub, die zo’n twintig vrijwilligers levert. Ook leerkrachten en verkeersouders van de deelnemende scholen zijn bij het praktijkexamen betrokken.

Oefenen
De leerlingen leggen donderdag 7 april het landelijke schriftelijk examen af om te toetsen of ze de verkeerskennis beheersen en voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties. Vrijdag mogen ze die kennis dan in de praktijk aantonen.

Markerink is vol vertrouwen: “Kinderen zijn nu al samen met hun ouders ’s avonds stiekem in de buurt van de Jan van Arkelstraat aan het oefenen. Ze willen niets aan het toeval overlaten.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.