raaltenaar na maanden hulpverlening op lesbos weer thuis

De eerste vluchtelingen zijn deze week teruggestuurd vanaf het Griekse eiland Lesbos richting Turkije. Dit is een direct gevolg van het akkoord tussen de EU en Turkije. Nand Osendarp (25) uit Raalte verbleef maandenlang op het eiland. “De situatie is nog veel erger dan we ons kunnen voorstellen.”

Nand deed zijn verhaal tegenover RTV Oost.

De EU neemt in ruil voor de teruggestuurde vluchtelingen, Syrische vluchtelingen op uit Turkse kampen. “Deze deal tussen Europa en Turkije bemoeilijkt de situatie wel, ons werk wordt lastiger. We moeten afwachten wat er nu gaat gebeuren.” 

Stroomvoorziening
Het bedrijf waar Nand voor werkte, werd gevraagd om een stroomvoorziening op te zetten op Lesbos. Hij zou mee om een noodaggregaat te installeren en daarna weer naar huis te gaan. Maar dat liep alles. “Ik zag al die bootvluchtelingen, zo’n 200 tot 300 per dag. Ik besloot om te helpen en bleef. Af en toe krijg je dan een lach van een klein kind. Zo’n lach zegt meer dan duizend woorden.”

Sinds een week is Osendarp terug in Nederland. “Ik heb wel af en toe dat ik terugdenk aan moeilijke dingen. Maar ik moet hier nu aan het werk. Als het seizoen voorbij is, wil ik wel terug. Hulp blijft nodig daar.”

[youtube url=”https://staging2.youtube.com/embed/RDJyRkCgslY”]

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.