pvdd verzet zich tegen komst korhoenders op sallandse heuvelrug

Er is nog maar een handjevol korhoenders over op de Sallandse Heuvelrug. Al eerder zijn er nieuwe uitgezet maar hun kuikens stierven van honger. Oorzaak was het zeer hoge stikstofgehalte in het gebied, waardoor nauwelijks nog insecten aanwezig zijn en de kuikens eenvoudigweg te weinig te eten hebben.

Gedeputeerde Maij heeft nu te kennen gegeven dat ze jaarlijks 25 uit Zweden geïmporteerde korhoenders uit wil zetten in het gebied. De PvdD vreest dat deze hoenders hetzelfde lot wacht, omdat het gebied volgens de partij nog onvoldoende hersteld is.

‘Eerst natuur herstellen’
Statenlid Lia van Dijk: “Wij vinden dat eerst de natuur en biodiversiteit moeten herstellen en dat het uitzetten van dieren voordat de natuurwaarden hersteld zijn de omgekeerde weg is. Dat betekent dat de stikstofuitstoot drastisch dient te worden verminderd en dat inkrimping van de veehouderij, als grootste uitstoter van stikstof, daarbij onvermijdelijk is.”

Ook is de PvdD van mening dat toerisme en economie geen redenen moeten zijn om dieren in de natuur uit te zetten. “En al helemaal niet als die dieren ten dode zijn opgeschreven door het ontbreken van voldoende insecten als voedsel.”

Ook de ChristenUnie liet al weten vraagtekens te zetten bij het plan.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.