programma meer met minder markt in olst bekend

Om 13.00 uur opent wethouder Marcel Blind de markt. Vervolgens geeft hij het startschot voor de Afvalrace, een estafettewedstrijd voor kinderen van alle leeftijden, waarbij diverse opdrachten met afvalmaterialen in zo kort mogelijke tijd moeten worden volbracht. Aansluitend zijn er de hele middag allerlei activiteiten.

Zo is er tot 16.00 uur een planten-, stekjes- en zadenruilbeurs, georganiseerd door Volkstuinvereniging Ter Stege en het Noaberhuus. Op alle basisscholen is hierover aan ouders en kinderen informatie verstrekt over hoe ze mee kunnen doen. Om 16.00 uur worden er mooie planten per opbod verkocht door veilingmeester Jan Overmars waarbij de opbrengst voor de helft naar de organisatie van de markt gaat ter dekking van de kosten. Voor alle tuinliefhebbers op de ruilbeurs laat Jan Schenk zien hoe je van allerhande soorten afval je eigen compost kunt maken.

Modeshow
Om 15:00 uur geven studenten van hogeschool Saxion, waarvan een aantal uit Olst komt,  een modeshow onder de titel ‘Awareness’ met door hen zelf uit afvalmaterialen gemaakte kleding. Ook draait er een filmpje die zij maakten van hun show, als onderdeel van een doorlopende voorstelling van een hele reeks leuke filmpjes over het thema van de markt.

Een ander pronkstuk van ‘afvalkleding’ is een tentoongestelde jurk van fiets-binnenbanden, gemaakt door de bekende Deventer kunstenares Hinke Luiten.

Zelf aan de slag
Meer ‘gepimpte’ spullen, van meubels tot gebruiksvoorwerpen, zijn te bewonderen van diverse creatieve Olsternaren. Leuk voor iedereen die leuke ideeën wil opdoen om thuis te maken.

Maar op de Meer met Minder markt kunnen bezoekers ook zelf aan de slag. Bij onderdeel Pimp je Potje kunnen jong en oud leren mozaïeken, en ga je ook nog eens met een eigen creatie naar huis. Twee Olster meiden laten zien hoe je van fietsband mooie sieraden kunt maken. En Via Mattijhssen geeft een eigen Crea met Afval workshop. Wie kapotte spullen heeft, kan ze meenemen naar de Meer met Minder markt omdat Reparatiehuus Olst-Wijhe daar ook aanwezig is met een kraam om bezoekers te helpen hun spullen te repareren.

Kopen, delen en weggeven
Op de markt kun je zonder meer je slag slaan. Het Goed is aanwezig met mooie tweedehands spullen. En wie spullen wil delen komt ook aan bod op de markt. Zo is de hele dag een team van Autodelen Olst-Wijhe aanwezig om te vertellen en laten zien hoe autodelen in zijn werk gaat. Verder staat er een Weggeefkast, waaruit je spullen ‘zomaar’ mag meenemen, maar ook bruikbare spullen mag achterlaten voor iemand anders.

IJs en smoothies
De markt is niet alleen leuk, maar ook lekker. De ABC-IJskar van De Cirkel staat met mooi weer de hele dag op de stoep van het Holstohus. En helemaal passend bij het thema kun je binnen gratis  smoothies krijgen die zijn gemaakt van ‘over-datum’ groenten en fruit dat is beschikbaar gesteld door de Plus. Hoewel dit groenvoer officieel niet meer verkocht mag worden, blijkt het nog uitstekend te smaken, zo bewijst smoothie-maakster Ineke van Vonderen die dag.

Zelftest, quiz en speurtocht
Wie zijn parate kennis wil testen of wil onderzoeken hoe je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen, is er een AfvalQuiz en een Zelftest. Voor de kinderen is er een leuke speurtocht over de hele markt, waarbij er drie mooie prijzen zijn te winnen.

Via staging2.olstintransitie.nl en de Facebookpagina van Olst in Transitie kunnen geïnteresseerden het totale programma voor de Meer met Minder markt downloaden. Ook kunnen ze via die weg snel in contact komen met de organisatoren voor vragen, het aanbieden van hulp, tips en suggesties.

Energie- en klimaatneutraal dorp
Uiteindelijk doel van Olst in Transitie is te komen tot een energie- en klimaatneutraal dorp, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is. Olst in Transitie wil ook toewerken naar een duurzame, sterk lokaal gerichte economie, en stimuleren dat Olsternaren nog meer dan nu in allerlei plaatselijke initiatieven met elkaar samenwerken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.