pensionado luister eens nog een keer nog een keer

Voor een ingreep belandde ik in het ziekenhuisbed. Nog versuft van de narcose begon zij al. Zij was de vrouw in het bed tegenover me. Ze praatte en praatte en praatte. Haar hele leven passeerde. Ik humde wat en soms stelde ik een vraag, ze ging maar door.

Ik weet nu alles van haar verleden. Verhalen over incest, familieruzies, zelfmoord in de familie, vechtscheiding, ziektes, werkomstandigheden, verbouwingen, het tweede huwelijk, de kinderen, burn-outen. Zij kan wel een boek gaan schrijven. Hier en daar een beetje opleuken en het wordt vast en zeker een bestseller.

Na een paar uur luisteren kon ik het niet meer aan, ik deed demonstratief de koptelefoon op en keek naar het kastje. Soms probeerde ze het weer, heb ik al verteld van? O, ja, ik heb onlangs de trouwring naar mijn man gegooid, weet je dat al?

De nacht verliep onrustig, zij kon niet slapen. Ik ook niet, door haar. Ze liep maar heen en weer, ze zuchtte en kreunde, ze praatte met de verpleging, steeds weer dezelfde verhalen…….ik kon ze wel dromen. Och, kon ik maar dromen.

De volgende dag maakte ik korte metten met haar. Ik pakte mijn boek en vertelde haar dat ik wilde lezen. Och, dat begreep ze wel, ik was er immers voor mijzelf. Tijdens het bezoekuur kreeg het bezoek ook al die verhalen te horen, die ik al tien keer had aangehoord.

Toen ik naar huis ging had ik haar boek echt uit!

Johanna van den Berg

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.