papierscheppen bij historische open dag raalte

Uit een grote bak met papierpulp, een mengsel van water en fijngemalen textielvezels, wordt met behulp van een raamwerk met een zeef een hoeveelheid van het mengsel geschept. Dat vormt als het droog is een blad papier. Op die manier werd eeuwenlang papier geproduceerd en ook nu nog worden bijzondere papiersoorten met de hand geschept. Ook laat Langenbach zien hoe in het papier een watermerk kan worden aangebracht.

Wie het boeiende handwerk wil zien, is welkom bij de open zaterdag van de Historische Vereniging Raalte en Omstreken. Deze vindt plaats in het Tivoli-gebouw van scholengemeenschap De Landstede aan de Zwolsestraat 63 te Raalte. Vanaf 10.00 uur zijn bezoekers welkom en demonstreert Langenbach zijn kunnen. Dat gaat door tot 15.30 uur.

Potloodtekeningen
Behalve het oude beroep is er tijdens de laatste open zaterdag van het seizoen 2015-2016 ook een expositie van potloodtekeningen van de bekende Raaltenaar Gait Kieftenbeld. Geïnspireerd op oude ansichtkaarten van Raalte heeft Kieftenbeld op groot formaat fraaie tekeningen gemaakt waarop het oude straatbeeld van Raalte prachtig naar voren komt.

Bezoekers, zowel leden als niet-leden van de vereniging, zijn van harte welkom. Naast de bezichtiging van het oude handwerk en de expositie van tekeningen kan er weer onderzoek worden gedaan in het omvangrijke historisch documentatiecentrum van de vereniging. Dat is zowel op papier als digitaal beschikbaar en omvat naast grote hoeveelheden boeken en documenten ook een grote collectie foto’s.

De bestuursleden van de vereniging zijn graag bereid bezoekers behulpzaam te zijn bij de zoektocht naar historische gegevens. Maar ook voor een kopje koffie of een gezellig praatje is volop gelegenheid.

Scannen
Er is ook weer gelegenheid oude foto’s, dia’s, negatieven of documenten te laten scannen zodat de afbeeldingen voor een breder publiek beschikbaar komen, bijvoorbeeld op de facebook pagina van de vereniging of op de expositie in de Plaskerk tijdens Stöppelhaene. Ook oude videobanden met opnamen van bijzondere gebeurtenissen in Raalte zijn welkom: die kunnen door de vereniging gedigitaliseerd worden.

Al met al genoeg activiteiten voor een boeiende open zaterdag waarbij de toegang gratis is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.