oudste ober van heino doet stapje terug

Door Marlinde Baarslag

“Op veertien jarige leeftijd had ik al mijn eerste afwasbaantje bij Restaurant Beenen aan de Melkmarkt in Zwolle. Had je goed je best gedaan en was de afwas op dan mocht je nog even meehelpen achter het buffet”, vertelt Herman over die tijd.

Na een korte tijd werkzaam te zijn geweest in een supermarkt, werd Herman vanaf zijn 21ste echt kelner. “Zo startte ik in 1973 bij Restaurant Oortwijn onder toen nog de eigenaren Elly en Theo Oortwijn. Daar werkte ik twee jaar waarop de Vrolijkheid in Zwolle volgde en dit ruim acht jaar mijn werkgever werd. Daar heb ik echt mooie anekdotes meegemaakt want deze zaak was van 08:00 tot 02:00 geopend, zeker 18 uur per dag!”

Rij-examinator aan de borrel
Naast het CBR gelegen was het vanaf ’s morgens vroeg een komen en gaan van rijinstructeurs en examinators en vloeide de koffie rijkelijk. “Maar de eersten dronken ook gerust een borrel. Je maakt wat dat betreft best veel mee in dit vak en enige discretie is dan ook nodig. Maar het ging mij altijd goed af om die verhalen voor mij te houden”, aldus een positieve Herman met de herinnering aan die tijd.

Vervolgens werkte Herman vanaf 1987 weer in Heino bij Marktzicht. Ruim 27-jarig dienstverband volgde bij hetzelfde bedrijf maar onder drie verschillende eigenaren. “Af en toe waren er gasten die dachten dat de zaak van mij was omdat ik er zo lang werkte. Het laatste jaar kon ik niet meer de uren werken die ik wenste waardoor ik een overstap maakte naar Buuffie’s Proeflokaal. Nog steeds rondom de kerk alleen bij een startend bedrijf.”

Smartphone
Zowel de jeugdige collega’s met meer communicatie via app-groepen als de manier van werken waren even flink omschakelen. “Eerst moest ik een smartphone aanschaffen om mee te kunnen doen. Als je dat op je 62ste nog mee mag maken om én bij een nieuwe werkgever te mogen starten én nog zoveel van deze tijd te leren prijs je je gelukkig. Ik ben dan ook blij dat ik deze uitdaging nog heb mogen aangaan!”

Dat Herman nu een stap terug doet heeft te maken met zijn gezondheid. “Kort na mijn start bij Buuffie werd ik ziek waar ik goed van hersteld ben maar nog flink wat naweeën ervaar in mijn fysieke fitheid. De zware lichamelijke belasting van dit vak hebben mij samen met mijn werkgever doen besluiten dat ik eerder stop met mijn werkleven. Iets eerder dan gepland ga ik genieten van mijn oude dag samen met mijn vrouw Annet en onze (klein)- kinderen. Tot en met eind mei probeer ik nog wat diensten te draaien om goed afscheid te nemen van het werk en alle vaste gasten die ik door de jaren heen bediende. Het liefst had ik dit werk dan ook tot mijn 67ste volgehouden. Ik ga het werk en hen zeker missen!”

Afscheid
Buuffie’s Proeflokaal nodigt belangstellenden namens Herman uit om een drankje te drinken tijdens de afscheidsreceptie op maandag 30 mei tussen 16:00 en 18:00 uur aan Marktplein 4 te Heino.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.