opinie veilig op de aanhanger

De onderwijzer zag haar goede bedoelingen in rook opgaan en ging met de redactie in overleg over de publiciteit. Daar volgende een goed gesprek uit, later ook met het bouwbedrijf dat de shovel bestuurde en ons de foto’s had gestuurd. De reactie-mogelijkheid onder het artikel is daarna gesloten.

Als redactie blikken we nog even terug op de betreffende activiteit, de veiligheid en onze journalistiek rol daarin.

Veiligheid
Om met activiteit en de veiligheid te beginnen: “je kunt er van uit gaan dat dit zo veilig was als maar kan”, verzekert het bouwbedrijf ons. “We hebben zelfs de postbode gevraagd even te stoppen met zijn werk, zodat we er veilig lang konden.” Blijkbaar hadden voldoende volwassenen er goed een oogje op. Het tempo van het ritje was laag.

En dan nog heb je geen 100% zekerheid dat er niks verkeerd gaat, “maar dat heb je al niet meer als je de deur uitgaat” aldus betrokkenen, dan moet je in je bed blijven liggen, dan moet je stoppen met ademen.”

Onze rol
Dan de andere kant, onze journalistieke rol daarin: We hadden het artikel geplaatst omdat het een leuke activiteit was, “kinderen denken over tien jaar nog terug aan dat ritje”, aldus een van de betrokkenen. Maar reageerders plaatsten hun kanttekeningen, uitten hun twijfel.

Ten eerste willen we graag dat iedereen meedoet op onze site. Daar waar bestuurders en de ambtenarij er vaak nog veel moeite mee hebben, bestaat de tijd dat de burger liever maar niet meepraat wat ons betreft al lang niet meer. We geven vrij baan aan reageerders omdat je daarmee kunt zien wat er in de samenleving leeft, ook omdat je daarmee de samenleving betrokken maakt.

Ten tweede zit er vaak waarheid in de reacties. Soms niet altijd even genuanceerd gebracht, maar als je naar de kern kijkt, kun je er geregeld iets mee. Nu ook. Het uitje op de aanhanger leek en bleek onschuldig. Maar uiteindelijk dachten ze dat van de monstertruck in Haaksbergen ook. En er gaat ieder jaar wel ergens een platte wagen met een kampioenselftal er op over de kop.

Het gemiddelde
Als een activiteit goed gaat, roept de organisatie dat het toch ook veilig was. Als een activiteit fout gaat, roepen benadeelden (en hun achterban) dat de regels strenger moeten. En ‘de mens’ lijkt – gemiddeld – niet zo in elkaar te zitten dat hij binnen veilige grenzen blijft. Het moet de volgende keer altijd spannender.

Hoe je daar mee omgaat lijkt een kwestie van levens- en politieke overtuiging. Organiseer je de wereld met regels, of geef je bewoners hun eigen verantwoordelijkheid. Wat ons betreft is dat een discussie voor een andere opinie (en die schreven we ook al eerder).

Wat het schooluitje op de aanhanger betreft: de kinderen hebben een prachtdag gehad en het is goed dat er kanttekeningen bij gemaakt zijn. Wij vervullen daar graag een rol in.

Redactie.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.