opinie hou je hond aan de lijn ook op het platteland

We hebben wat ingekomen reacties op een rij gezet:

De weidevogelstand
Loslopende honden vliegen geregeld zo maar een weiland in. In het broedseizoen – en daar zitten we nu midden in – komen ze dan ook bij nesten van weidevogels. Maar ook bij die van eenden, zwanen, ganzen, fazanten en nog meer soorten. Een van de belangrijkste oorzaken van het minder worden van weidevogels is predatie, door kraaien, buizerds, valken, vossen, maar ook honden. Het zou hondeneigenaren sieren als ze zich daar ook aan houden.

Over jagen
Lees ik een bericht dat in het riviertje de Aa de restanten van een kalf zijn gevonden. Weggehaald van een boerderij. Is het een stroper, die geld wil maken van een paar kilo heerlijk vlees, die dit op zijn geweten heeft? Is het een vos? Het kan net zo goed een hond zijn geweest. Het is herhaaldelijk gebeurd dat honden schapen opjagen, doden of zodanig toetakelen dat de dierenarts ze moet laten inslapen.

Over neospora
In hondenpoep zit het neospora-bacterie. Als koeien of schapen daarmee in aanraking komen leidt dat tot doodgeboren kalveren of spontane abortussen. Een grote schadepost voor de boer! Normaal komt een koe of schaap niet in aanraking met hindenpoep. Wel als dat dier door het land kan rennen omdat het niet aangelijnd is. Dat geldt trouwens ook voor de hond van de boer zelf. Want hun eigen hond is in principe de grootste risicofactor.

Over honden en katten
‘Mijn hond aan de lijn? Laat ze maar eerst eens iets doen aan al die katten die her en der hun behoefte doen en vooral in mijn tuin.’ Hoe vaak dat argument niet gebruikt wordt… Eigenlijk is dat hetzelfde verhaal, we hebben een veel groter aantal katten. En die veroorzaken inderdaad ook overlast.

Over hondenpoep
Net als in de bebouwde kom is het van het grootste belang dat honden aangelijnd zijn. Een enkele losloopplek uitgezonderd. Dat heeft meteen als voordeel dat de eigenaar de stront kan opruimen omdat ie steeds in de buurt is als er gepoept moet worden. Niemand die er dan nog in trapt.

Over de oplossing
Wellicht is het instellen van fosfaatrechten of iets dergelijks ook iets voor honden- en kattenbezitters? Als ze het zelf niet regelen… Maar serieus, als we met z’n allen gebruik willen blijven maken van het platteland, dan moeten we ons met z’n allen ook aan een paar regels houden. Je zult zien dat we dan ook eerder de handen op elkaar krijgen voor prachtige wandelroutes door ons mooie platteland, langs waterlopen en dergelijke.

De echte oplossing?
Feitelijk is een aangelijnde hond niet meer dan goed burgerfatsoen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.