nieuwe oogst moet oogstcorso stimulans geven

Als eerste worden er minstens vijf nieuwe groepen gezocht die met intensieve ondersteuning aan de slag gaan voor het corso 2016. Daarnaast zijn er twee eigentijdse thema’s; ‘mode & fashion’ waarbij het om kleding gaat op basis van oogstproducten en ‘kunst & innovatie’, waarbij bijvoorbeeld traditionele gereedschappen en voertuigen uit de landbouw veranderd worden in iets kunstzinnigs.

Sinds de evaluatie van het oogstcorso vorig jaar, toen enkele Drentse wagens zich moesten afmelden, is intern bij de stichting Stöppelhaene nagedacht over de vraag hoe het oogstcorso op de donderdagmiddag nieuwe impulsen kan krijgen.

“Het is vooral belangrijk dat ook jongeren weer mee gaan doen. Bij die groep leeft soms het idee dat een wagen bouwen vooral zaadplakken is en eigenlijk een tikje ouderwets. Daarom hebben we dit plan voor een ‘nieuwe oogst’ bedacht en opgezet. Centraal daarbij staat dat die oude tradities in een nieuw en eigentijds jasje worden gestoken, met behoud van onze kernwaarden”, zo licht voorzitter Dinie Overmars van de corsocommissie toe.

De komende weken wordt intensief gezocht naar groepen van (ongeveer) 4 tot 10 deelnemers uit heel Salland die voor het komende oogstcorso aan de slag gaan. De stichting Stöppelhaene zal daarbij intensief helpen en ondersteunen. “Denk aan vrienden, buren, collega’s, families, verenigingen. Dat kan in groepsverband maar ook individueel. In dat laatste geval helpen wij om die aanmeldingen bij elkaar te brengen. Alles kan, met uiteraard de oogst als thema, en iedereen is welkom, maakt niet uit of het nu om een kleine of grote wagen of een loopgroep gaat. Als Stöppelhaene helpen we met alle materialen, met faciliteiten zoals een voertuig en bouwplaats maar ook met onze ervaring. De huidige wagenbouwers die soms al vele jaren meedoen willen graag hun kennis delen,” zo zegt Overmars.

Maaike Heethaar is enthousiast over twee andere thema’s. “Met studenten van de creatieve vakschool Cibap in Zwolle hebben we gesproken over het thema mode & fashion in relatie met het oogstfeest. Die meiden zijn al met prachtige ideeën gekomen voor bijzondere kledingcreaties. Maar ook in Salland zijn ongetwijfeld meisjes en vrouwen die dit een geweldig idee vinden. Julia Albers gaat dit voor ons begeleiden.”

Voor het thema ‘kunst & innovatie’ zijn Ronald Jonkman en Christiaan Heethaar benaderd. “Dat is wat meer op stoere mannen en jongens gericht. Hoe kun je oude landbouwvoertuigen en gereedschappen veranderen in iets kunstzinnigs. We zien bijvoorbeeld al een grote, rijdende installatie waarbij het Stoppelveld is nagebouwd met mais en rogge maar ook met kunst en innovatieve technieken.”

Bij de werving, begeleiding en ondersteuningen wordt intensief gebruik gemaakt van de nieuwe media. Ook maakt Lars Henning een speciale promofilm waarmee belangstellenden worden opgeroepen. Op de site staging2.stoppelhaene.nl is alle informatie te vinden en kan ook ingeschreven worden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.