natuur in de duursche waarden kwetsbaar en sterk

De Duursche Waarden is een uniek plekje Nederland, een heus stukje echt zelfgemaakte natuur. Onbewust door steenfabriek Fortmond, die bijna 150 jaar lang de uiterwaarden ter plaatse ‘ontworpen’ heeft en bewust als eerst aangewezen gebied in Nederland voor de uitvoering van Plan Ooievaar, 25 jaar geleden.

Kwetsbaar en sterk
In het tijdschrift De Levende Natuur blikt Staatsbosbeheer als beheerder terug wat er van geworden is. Dat er een duidelijke relatie ligt met de IJssel en het project Ruimte voor de Rivier zal je niet verbazen. Dat maakt het kwetsbaar en sterk. De expositie poogt bondig en kleurrijk die ervaringen weer te geven.

Alhoewel de Duursche Waarden voor onze omgeving belangrijk is, neemt de expositie ook een uitstapje naar de stand van zaken van de natuur in Nederland in zijn algemeen: hoe staat Nederland er eigenlijk voor? Wat groeit en bloeit er en wat niet meer. Uitgangspunt is de uitgave van het Living Planet Report voor Nederland in 2015 door het Wereld Natuur Fonds. Het leest als de Processie van Echternach.

Tentoonstelling
Ecologische Hoofdstructuur, PAS, Ruimte voor de Rivier, Habitat- en Vogelrichtlijn, Natura 2000, Groene Ruimte, Natuurbeheerplan. Het wemelt van de plannen en richtlijnen om in ons kikkerlandje de ‘natuurboel’ een beetje bij elkaar te houden. De neiging om de uitdrukking “gooi het maar in mijn pet” te gebruiken is dan ook groot. Toch wil de expositie de brei wat uit elkaar trekken en je in heldere schematische bewoordingen een toch wel aanwezige logica laten ontdekken.

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 22 april om 14.00 uur in het Infocentrum IJssel Den Nul aan de Rijksstraatweg 109 op Den Nul.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.