lezing over sallandse hulp voor napoleon

Tweehonderd jaar geleden vond Napoleon zijn Waterloo, maar menig jaar daarvoor vierde hij triomfen. In dit boek is te lezen hoe Sallandse mannen hieraan hebben bijgedragen.

In 1810 lijfde de keizer Nederland in bij het grote Franse rijk. Om de Russische tsaar een lesje te leren had hij een groot en goed functionerend leger nodig. Veel jongens en mannen uit onze omgeving moesten er aan geloven.

De auteur heeft voor het kanton Raalte grondig onderzoek gepleegd in diverse archieven. Wie werden in- of uitgeloot, hoe verliep de keuring en waaruit bestond hun uitrusting? We lezen over marcheren en vechten. We lezen over wie er deserteerden, wie er ziek werden, wie er stierven. Van de voormalige gemeenten Wijhe, Heino, Holten. Raalte en Hellendoorn zijn er tal van gegevens over de lotgevallen van Napoleons soldaten aan het licht gebracht.

De Historische Vereniging Wijhe is een van de instanties, die materiaal aangeleverd heeft voor het tot stand komen van het boek.

De lezing is op 20 april om 20.30 uur in het Langhuus, Langstraat 29 in Wijhe. Toegang is gratis.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.