ingezonden 400 varkens dood

Door Gerlant Zielman

“1997: ik was een jonge vent, vertegenwoordiger in de agrarische sector. Er brak varkenspest uit. Honderden, duizenden, nee nog veel meer dieren werden zinloos afgemaakt. Hun liefhebbende verzorgers, de varkensboeren werden geïsoleerd. Uit angst voor besmetting kwam niemand meer op hun bedrijf. De buurt niet, vertegenwoordigers niet meer. Weg klankbord.

Maar de bank hield wel contact. Net als toeleveranciers. Waar het geld bleef. Als vertegenwoordiger belde ik ook. Ik probeerde hun vertrouwenspersoon te zijn, hun uitlaatklep. Maar natuurlijk moest bij mij de kachel ook blijven branden, dus ik vroeg ook naar mijn geld. Vaak heb ik goede dingen kunnen doen. Maar soms ging het mis. Had ik een hele avond zitten praten in het Limburgse. Jonge vent, vader van vier kinderen. Mooi varkensbedrijf, met een hypotheek waar je u tegenzij. Het kon allemaal, tot die varkenspest kwam.

Hij zag het niet meer zitten. Na uren praten ging ik weer richting Zwolle. Ik was bij Arnhem toen de telefoon ging. Zijn vrouw. “Hij is de schuur in gegaan en komt niet terug….” Ik ben omgedraaid en ben de zwartste bladzijde uit m’n leven tegemoet gegaan. We bellen elkaar nu zo af en toe nog wel eens. Haar kinderen zijn groot, zij heeft een nieuw leven. Het boerenbedrijf is ten onder gegaan.

Een jaar later reed ik weer van boer naar boer. Ik hoorde voornamelijk klachten over de lage kiloprijs van vlees. Dat de consument kiloknallers kocht was hun grootste ergernis. En ze vonden mijn producten te duur. Ik liep een gigantische burn-out op.

Deze week 400 varkens dood. En LTO stelt een meldpunt op. Een tiplijn om dit soort zaken te voorkomen. Maar is die boer dader of slachtoffer? Ik stel me voor dat die boer al wel 400 keer is dood gegaan. En wij dat allemaal laten gebeuren. Niet hij, maar wij zijn fout.”

Gerlant Zielman

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.