het boetelerveld pas op voor de havik

“Even ‘weg van de snelweg’-maatschappij een kilometertje natuur proeven, dan kom je gelijk in een andere wereld terecht. Puur natuur. Waar maken we ons met z’n allen toch zo druk om…” constateert Sjaak Bruggeman. Vooral als het voorjaar er aan komt. Dan bruist de natuur van het leven.

“Vandaag een klein rondje kunnen doen. In de vork van een berk op zeven meter hoogte zit een zanglijster al veertien dagen te broeden. De krentenstruiken bloeien volop, een adder komt op mijn pad, of andersom. De torenvalkjes houden zich nog even rustig. De buizerd heeft het nest klaar. De vrouwtjeshavik zit diep weggedoken op eieren, de staart nog net zichtbaar.

Het sperwervrouwtje van het nestbosje 300 meter verderop is te dichtbij gekomen. Dat moet je bij een havik niet doen. Alleen de veren liggen er nog. Elk jaar vind ik wel een geplukt exemplaar in een havik territorium.

Op de heide zijn geelgorzen, roodborsttapuiten, veldleeuweriken en enkel paartjes graspiepers actief.

Op de foto een graspieper. Hij lijkt wel wat op de veldleeuwerik maar is slanker en heeft een langere staart. Je vind ze op de grond of in lage struikjes.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.